Pomysł na słodki obiad - zapiekane naleśniki nadziane świeżymi owocami (brzoskwinią, morelą oraz borówkami) i serkiem twarogowym. Danie proste i w miarę szybkie do przygotowania. Nie pomijajcie masła ani sosu śmietanowego, ponieważ dzięki tym składnikom - naleśniki po upieczeniu są nadal miękkie w smaku.
Strony
▼
poniedziałek, 26 sierpnia 2019
piątek, 23 sierpnia 2019
Placki z cukinii i fetą
Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się do przygotowania placuszków. Najlepiej wybrać młodą, małą cukinię, ponieważ nie będzie trzeba obierać skórki ani pozbawiać jej miąższu. Do masy nie dodawajcie zbyt dużej ilości soli, ponieważ ser feta jest już dosyć słony.
środa, 21 sierpnia 2019
Pieczone papryczki padron
Papryczki padron to niewielkie, podłużne strąki. Najczęściej można je spotkać w Hiszpanii jako tapas, czyli niewielką przekąskę podawaną do napoi. Pieczone papryczki to pomysł na ciepły dodatek do obiadu lub samodzielną słoną przekąskę. Wystarczy polać je oliwą z oliwek oraz posypać solą i upiec w piekarniku. Jak dla mnie, papryczki po upieczeniu są lekko słodkie w smaku, choć warto dodać, że raz na jakiś czas można trafić na pikantną papryczkę 😊
wtorek, 20 sierpnia 2019
Ciasto na zimno - mleczna pianka z galaretkami
Pomysł na lekkie i wbrew pozorom tanie do przygotowania ciasto na zimno - mleczną piankę na spodzie herbatnikowym, nadzianą kolorowymi galaretkami i udekorowaną borówkami. Uwierzcie mi na słowo, że mało kto zorientuje się, że zajada się ciastem na zimno, które w swoim składzie zawiera zwykłe mleko 😋
piątek, 16 sierpnia 2019
Pieczeń z cukinii i marchewki
Pieczeń z cukinii i marchewki to pomysł na tani, wegetariański obiad. Farsz radzę mocniej doprawić, aby nie był mdły w smaku. Poniższa pieczeń świetnie smakuje podana na ciepło, np. z sosem pieczarkowym.
wtorek, 13 sierpnia 2019
Ciasto maślankowe z kruszonką nadziane morelami i porzeczką
Ciasto do którego przygotowania nie będziecie potrzebować miksera - maślankowe z dużą ilością owoców (moreli oraz porzeczki). Idealne w smaku - słodko-kwaśne, miękkie i puszyste. Łatwe i tanie w przygotowaniu. Uwaga: do kruszonki należy dodać masło, ponieważ dzięki niemu ciasto będzie miało wyjątkowy maślany smak.
piątek, 9 sierpnia 2019
Bezglutenowa lazania z cukiniowym makaronem i mięsem mielonym
Pomysł na obiad dla osób, które nie tolerują glutenu - lazania z mięsem mielonym, pomidorami i cukinią. Proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe. Wystarczy młodą cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry i potraktować ją jako zamiennik makaronu do lazanii. Uwaga: podczas pieczenia cukinia puści dużą ilość soku. Jeżeli chcecie tego uniknąć to wystarczy godzinę przed pieczeniem lazanii, plasterki cukinii posypać solą i odstawić do puszczenia soku.
czwartek, 8 sierpnia 2019
Jagodzianki - na cieście drożdżowym z cukrową polewą
Jagodzianki to małe, puszyste drożdżowe słodkości nadziane dużą ilością świeżych jagód. Podczas ich pieczenia, po całym mieszkaniu unosi się niesamowity zapach drożdżowego ciasta i jagód 😋 Aby dodać jagodziankom słodkości, obowiązkowo przed podaniem należy je polać cukrową polewą.
wtorek, 6 sierpnia 2019
Przepis na naleśniki - miękkie i puszyste
Przepis na miękkie i puszyste naleśniki. Wystarczy wymieszać ze sobą: mąkę, jajka, mleko oraz wodę i ciasto pozostawić do „leżakowania”. Naleśniki najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni
bez dolewania dodatkowego tłuszczu. Poniższe naleśniki będą świetną bazą do
słodkich jak i słonych dań, np. w formie makaronu do sałatek (usmażone
naleśniki zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki).
poniedziałek, 5 sierpnia 2019
Piersi z kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem
Obiad, który przygotujecie w zaledwie kilka minut – duszone
piersi kurczaka w sosie wraz z dodatkiem marchewki i groszku. Do dania
wykorzystałam gotową mieszankę warzyw wraz z zalewą. Dodatkowo, sos nabrał
nieco innego smaku poprzez dodanie zasmażki. Danie świetnie smakuje podane
z ryżem.
piątek, 2 sierpnia 2019
Zupa warzywna ze szpinakiem
Pomysł na lekką, mocno warzywną i niesamowicie sycącą zupę z
włoszczyzną i szpinakiem. Wystarczy włoszczyznę pokroić w paski, ugotować ją, a
na sam koniec dodać szpinak w liściach. Zupa jest bardzo gęsta i nie wymaga
dodatku makaronu.
czwartek, 1 sierpnia 2019
Domowy budyń śmietankowy
Kto ma ochotę na budyń śmietankowy? 😊 Wystarczy tylko kilka składników, aby "wyczarować" słodki deser - mleko, śmietanę 30%, żółtka, mąkę i cukier do smaku. Wbrew pozorom domowy budyń jest bardzo prosty, a także szybki do przygotowania. Zachęcam do samodzielnego przyrządzenia budyniu, ponieważ poniższy deser nie jest o smaku śmietankowym, tylko w swoich składzie zawiera prawdziwą śmietanę kremówkę. Ponadto, będziecie wiedzieć co jecie, ponieważ domowy budyń nie zawiera aromatów i barwników, które są dodawane do gotowych proszków budyniowych.