piątek, 16 sierpnia 2019

Pieczeń z cukinii i marchewki


Pieczeń z cukinii i marchewki to pomysł na tani, wegetariański obiad. Farsz radzę mocniej doprawić, aby nie był mdły w smaku. Poniższa pieczeń świetnie smakuje podana na ciepło, np. z sosem pieczarkowym. 


Składniki na 6 porcji:
3 sztuki młodej cukinii (około 1 kg)
1 duża marchewka
1 cebula
3/4 szklanki bułki tartej (100 g)
1/3 szklanki kaszy manny (65 g)
3 jajka
sól, pieprz
1 łyżeczka kurkumy
papryka słodka i ostra
1 łyżeczka czosnku kolorowego*
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki

*mieszanka: czosnku, papryki czerwonej oraz zielonej, liści pietruszki, koperku oraz kurkumy



Cukinie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski przełożyć cukinię i cebulę. Masę posolić (około 2 łyżeczki), wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut do puszczenia soku. W międzyczasie marchewkę obrać i także zetrzeć na tarce (ale na średnich oczkach). Gdy warzywa puszczą sok to należy je bardzo mocno odcisnąć. Następnie dodać do nich marchewkę, przyprawy, bułkę tartą, kaszę manną, wbić jajko i posiekaną natkę pietruszki (2 gałązki można zostawić w całości do dekoracji). Masę wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć gałązki natki pietruszki. Pieczeń piec w 180°C przez około 75-85 minut (do zarumienienia). Kroić po ostudzeniu. 


Od lewej strony: warzywa przed wymieszaniem z solą, po wymieszaniu i puszczeniu soku oraz wygląd masy przed połączeniem z resztą składników

Pieczeń przed i po upieczeniu





Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz