Pomysł na lekkie i wbrew pozorom tanie do przygotowania ciasto na zimno - mleczną piankę na spodzie herbatnikowym, nadzianą kolorowymi galaretkami i udekorowaną borówkami. Uwierzcie mi na słowo, że mało kto zorientuje się, że zajada się ciastem na zimno, które w swoim składzie zawiera zwykłe mleko 😋
Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm:
5 szklanek mleka (1,25 l)
4 łyżki zwykłego cukru (do smaku)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
6 czubatych łyżeczek żelatyny
2 opakowania śnieżki w proszku (1 opak. = 51 g)
1 galaretka o smaku malinowym
1 galaretka o smaku agrestowym
1 galaretka przezroczysta, np. o smaku cytrynowym
ciemne herbatniki (około 100 g)
250 g borówek
Mleko wraz z cukrem (zwykłym i wanilinowym) zagotować, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę. Gorące mleko mieszać, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Ostudzić. Do przestudzonego mleka wsypać proszek ze śnieżki i całość wymieszać ze sobą (mikserem, około 2-3 minuty). Mleczną masę wstawić do lodówki i pozostawić do lekkiego stężenia. Galaretkę o smaku malinowym rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Galaretkę o smaku agrestowym również rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Galaretki pozostawić do całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostkę. Do lekko tężejącej białej pianki dodać kolorowe galaretki. Całość lekko wymieszać. Formę wyłożyć papierem, a następnie herbatnikami. Następnie na herbatniki wylać mleczną masę z galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki. W międzyczasie galaretkę przezroczystą rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Ostudzić. Gdy mleczna masa stężeje to na jej wierzchu ułożyć borówki i całość zalać lekko tężejącą przezroczystą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Kroić po stężeniu ostatniej warstwy (najlepiej pozostawić ciasto na noc do całkowitego stężenia).
Przygotowywanie mlecznej pianki |
Składanie ciasta: herbatniki, mleczna pianka z galaretkami, borówki i przezroczysta galaretka |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz