Obiad, który przygotujecie w zaledwie kilka minut – duszone
piersi kurczaka w sosie wraz z dodatkiem marchewki i groszku. Do dania
wykorzystałam gotową mieszankę warzyw wraz z zalewą. Dodatkowo, sos nabrał
nieco innego smaku poprzez dodanie zasmażki. Danie świetnie smakuje podane
z ryżem.
Składniki na 2-3 porcje:
1 duży filet z piersi kurczaka (około 0,5 kg)
1 słoik marchewki z groszkiem w zalewie (480 g)
1 szklanka wody
mąka krupczatka do obtoczenia mięsa
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
zasmażka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grubsze paski. Mięso przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące krupczatce. Rozgrzać patelnię/garnek wraz z dodatkiem oliwy z oliwek i przesmażyć filety z piersi kurczaka (tylko do ścięcia mięsa). Następnie dodać marchewkę z groszkiem wraz z zalewą oraz szklankę wody. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W międzyczasie, na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę pszenną. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zasmażka lekko zmieni kolor to dodać ją do sosu. Całość jeszcze chwilę gotować. Sos powinien lekko się zagęścić.
Podsmażanie mięsa i wygląd dania od razu po dodaniu marchewki z groszkiem |
Przygotowywanie zasmażki |
Wygląd dania przed i po dodaniu zasmażki |
Już lubię jak tylko patrzę
OdpowiedzUsuń👍 Szybkie i proste do przygotowania hihi 😉
Usuń