poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Piersi z kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem


Obiad, który przygotujecie w zaledwie kilka minut – duszone piersi kurczaka w sosie wraz z dodatkiem marchewki i groszku. Do dania wykorzystałam gotową mieszankę warzyw wraz z zalewą. Dodatkowo, sos nabrał nieco innego smaku poprzez dodanie zasmażki. Danie świetnie smakuje podane z ryżem.


Składniki na 2-3 porcje:
1 duży filet z piersi kurczaka (około 0,5 kg)
1 słoik marchewki z groszkiem w zalewie (480 g)
1 szklanka wody
mąka krupczatka do obtoczenia mięsa
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

zasmażka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej


Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grubsze paski. Mięso przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące krupczatce. Rozgrzać patelnię/garnek wraz z dodatkiem oliwy z oliwek i przesmażyć filety z piersi kurczaka (tylko do ścięcia mięsa). Następnie dodać marchewkę z groszkiem wraz z zalewą oraz szklankę wody. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W międzyczasie, na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę pszenną. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zasmażka lekko zmieni kolor to dodać ją do sosu. Całość jeszcze chwilę gotować. Sos powinien lekko się zagęścić.

Podsmażanie mięsa i wygląd dania od razu po dodaniu marchewki z groszkiem

Przygotowywanie zasmażki

Wygląd dania przed i po dodaniu zasmażki



2 komentarze: