Obiad, który przygotujecie w zaledwie kilka minut – duszone
piersi kurczaka w sosie wraz z dodatkiem marchewki i groszku. Do dania
wykorzystałam gotową mieszankę warzyw wraz z zalewą. Dodatkowo, sos nabrał
nieco innego smaku poprzez dodanie zasmażki. Danie świetnie smakuje podane
z ryżem.
Składniki na 2-3 porcje:
1 duży filet z piersi kurczaka (około 0,5 kg)
1 słoik marchewki z groszkiem w zalewie (480 g)
1 szklanka wody
mąka krupczatka do obtoczenia mięsa
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
zasmażka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grubsze paski. Mięso przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące krupczatce. Rozgrzać patelnię/garnek wraz z dodatkiem oliwy z oliwek i przesmażyć filety z piersi kurczaka (tylko do ścięcia mięsa). Następnie dodać marchewkę z groszkiem wraz z zalewą oraz szklankę wody. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W międzyczasie, na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę pszenną. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zasmażka lekko zmieni kolor to dodać ją do sosu. Całość jeszcze chwilę gotować. Sos powinien lekko się zagęścić.
![]() |
Podsmażanie mięsa i wygląd dania od razu po dodaniu marchewki z groszkiem |
![]() |
Przygotowywanie zasmażki |
![]() |
Wygląd dania przed i po dodaniu zasmażki |
Już lubię jak tylko patrzę
OdpowiedzUsuń👍 Szybkie i proste do przygotowania hihi 😉
Usuń