piątek, 9 sierpnia 2019

Bezglutenowa lazania z cukiniowym makaronem i mięsem mielonym


Pomysł na obiad dla osób, które nie tolerują glutenu - lazania z mięsem mielonym, pomidorami i cukinią. Proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe. Wystarczy młodą cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry i potraktować ją jako zamiennik makaronu do lazanii. Uwaga: podczas pieczenia cukinia puści dużą ilość soku. Jeżeli chcecie tego uniknąć to wystarczy godzinę przed pieczeniem lazanii, plasterki cukinii posypać solą i odstawić do puszczenia soku.


Składniki na porcję dla 3-4 osób:
0,5 kg mięsa mielonego (np. z szynki)
2-3 młode cukinie (wagowo około 0,6 kg)
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 cebula
starty ser mozzarella (200 g)
2 łyżki oliwy z oliwek 
sól, pieprz

do dekoracji
kilka listków świeżej bazylii



Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mięso mielone. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy mięso zmieni kolor to wlać pomidory z puszki. Smażyć kilka minut na małym ogniu. W międzyczasie przygotować cukiniowy makaron. Cukinie umyć, odciąć z nich końcówki i pokroić cukinie w bardzo cienkie podłużne paski (spójrz na zdjęcie poniżej). Do tego celu można wykorzystać maszynkę do warzyw. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami z cukinii (1/3). Lekko je posolić. Następnie wsypać 1/4 startego sera i przykryć go połową farszu. Ponownie dodać ser (1/4) oraz plastry z cukinii (1/3). Delikatnie je posolić. Następnie wyłożyć resztę farszu, dodać starty ser (1/4) i na to ułożyć plasterki z cukinii. Wierzch dania posypać startym serem. Lazanię piec pod przykryciem około 50 minut w 180°C (ewentualnie pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę, aby przyrumienić wierzch dania). Przed podaniem ozdobić listkami świeżej bazylii.


Podsmażanie mięsa, warzyw i przygotowywania makaronu z lazanii

Etapy składania lazanii: 1/3 cukinii, 1/4 startego sera, 1/2 farszu, 1/4 startego sera, 1/3 cukinii, 1/2 farszu. 1/4 startego sera, 1/3 cukinii i na koniec reszta startego sera





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz