wtorek, 6 sierpnia 2019

Przepis na naleśniki - miękkie i puszyste


Przepis na miękkie i puszyste naleśniki. Wystarczy wymieszać ze sobą: mąkę, jajka, mleko oraz wodę i ciasto pozostawić do „leżakowania”. Naleśniki najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni bez dolewania dodatkowego tłuszczu. Poniższe naleśniki będą świetną bazą do słodkich jak i słonych dań, np. w formie makaronu do sałatek (usmażone naleśniki zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki).


Składniki na 14 sztuk:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (375 g)
3 jajka (rozmiar M)
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
1 łyżeczka zwykłego cukru
1 łyżka oleju


Do miski wbić jajka i wlać mleko. Za pomocą trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Następnie wsypać szczyptę soli oraz dodawać partiami mąkę. Masę cały czas mieszać. Na sam koniec wlać wodę i olej. Ponownie wymieszać i odstawić ciasto na co najmniej 30 minut. Po upływie czasu, rozgrzać suchą patelnię i usmażyć naleśniki (1 chochla = 1 naleśnik; smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru) 

Wyarabianie ciasta naleśnikowego

Smażenie naleśników



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz