piątek, 2 sierpnia 2019

Zupa warzywna ze szpinakiem


Pomysł na lekką, mocno warzywną i niesamowicie sycącą zupę z włoszczyzną i szpinakiem. Wystarczy włoszczyznę pokroić w paski, ugotować ją, a na sam koniec dodać szpinak w liściach. Zupa jest bardzo gęsta i nie wymaga dodatku makaronu. 


Składniki na 4 porcje:
2 średniej wielkości marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1/2 małego selera
1 por (jasna i ciemna część)
2 łodygi selera naciowego
250  g mrożonego szpinaku w liściach
2 ząbki czosnku
1,5 l wody
sól, pieprz
papryka słodka
papryka ostra
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżka oliwy z oliwek



Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w paski. Por umyć, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Seler naciowy umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka dodać warzywa, listki laurowe, ziele angielskie, wlać wodę, oliwę z oliwek i całość przyprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw.  W międzyczasie czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Szpinak można lekko odmrozić. Na sam koniec, do zupy dodać szpinak i posiekany czosnek. Całość wymieszać i jeszcze chwilę gotować (szpinak musi połączyć się z pozostałymi warzywami). Ewentualnie zupę mocniej doprawić. Od razu podawać. 

Krojenie warzyw i wygląd zupy przed oraz po zagotowaniu



Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz