piątek, 23 sierpnia 2019

Placki z cukinii i fetą


Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się do przygotowania placuszków. Najlepiej wybrać młodą, małą cukinię, ponieważ nie będzie trzeba obierać skórki ani pozbawiać jej miąższu. Do masy nie dodawajcie zbyt dużej ilości soli, ponieważ ser feta jest już dosyć słony. 



Składniki na 2 porcje (9 sztuk):
1 młoda cukinia (wagowo około 0,3 kg)
1/3 opakowania sera typu feta (100 g)
1 jajko
3-4 łyżki mąki pszennej
odrobina natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia


Cukinię obrać, odciąć końcówki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie posolić. Wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, ponieważ cukinia musi puścić sok. Następnie cukinię odcisnąć z soku. Do startej cukinii dodać pokruszoną fetę, wbić jajko i wsypać mąkę, posiekaną natkę pietruszki i masę popieprzyć. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone placuszki odsączyć na papierze kuchennym. 


Od lewej strony: starta cukinia i masa przed oraz po wymieszaniu

Smażenie placków z cukinii



Pomysł na przepis STĄD
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz