poniedziałek, 26 sierpnia 2019

Naleśniki zapiekane z serem i owocami


Pomysł na słodki obiad - zapiekane naleśniki nadziane świeżymi owocami (brzoskwinią, morelą oraz borówkami) i serkiem twarogowym. Danie proste i w miarę szybkie do przygotowania. Nie pomijajcie masła ani sosu śmietanowego, ponieważ dzięki tym składnikom - naleśniki po upieczeniu są nadal miękkie w smaku. 



Składniki na 6 sztuk:
6 sztuk naleśników (najlepiej przygotować z TEGO przepisu)

nadzienie
250 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
1 czubata łyżka proszku z budyniu, np. śmietankowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 brzoskwinie
3 morele

sos na wierzch
1 opakowanie śmietany 18% (200 g)
1 łyżka cukru pudru
100 g borówek

dodatkowo
1/4 kostki masła (50 g)
kilka listków świeżej mięty



Na samym początku usmażyć naleśniki. Morele, brzoskwinie umyć,pozbawić pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na nadzienie połączyć ze sobą. Ewentualnie masę bardziej dosłodzić. Na każdego naleśnika nałożyć 2 łyżki masy twarogowej z owocami, rozsmarować, podwinąć boki i zwinąć w rulonik (spójrz na zdjęcia poniżej). Przygotowane naleśniki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie dodać masło (powinno być położone na każdego naleśnika). Piec około 15 minut w 180ºC. Na sam koniec przygotować sos śmietanowy. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Przygotowanym sosem posmarować wierzch podpieczonych naleśników. Danie ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze kilka minut. Gotowe naleśniki udekorować borówkami i listkami świeżej mięty. Danie najlepiej podawać na ciepło.


Smażenie naleśników

Wygląd masy twarogowej przed i po wymieszaniu

Składanie naleśników (część 1)

Składanie naleśników (część 2)

Naleśniki w trakcie zapiekania





Pomysł na przepis STĄD

1 komentarz: