Ciasto do którego przygotowania nie będziecie potrzebować miksera - maślankowe z dużą ilością owoców (moreli oraz porzeczki). Idealne w smaku - słodko-kwaśne, miękkie i puszyste. Łatwe i tanie w przygotowaniu. Uwaga: do kruszonki należy dodać masło, ponieważ dzięki niemu ciasto będzie miało wyjątkowy maślany smak.
Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm:
ciasto maślankowe
(uwaga: wszystkie składniki na ciasto maślankowe muszą mieć temperaturę pokojową)
1 szklanka maślanki
3 szklanki mąki pszennej (450 g)
1 szklanka drobnego cukru (220 g)
3 łyżeczki cukru wanilinowego
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju (100 g)
3 jajka
kruszonka
1/2 kostki zimnego masła (100 g)
1 szklanka mąki pszennej (150 g)
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (150 g)
owoce
0,5 kg moreli
100 g czerwonej porzeczki
Owoce umyć, osuszyć. Porzeczki obrać, morele przeciąć na pół i usunąć z nich pestki. Do miski wlać maślankę, olej i wbić jajka. Za pomocą trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Do drugiej miski wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukier (drobny i wanilinowy). Suche składniki wymieszać ze sobą. Do ubitych jajek dodać suche składniki (stopniowo i delikatnie mieszając). Mieszać łyżką tylko do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć owoce (morele brzuszkami do dołu) i całość posypać kruszonką (składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, np. za pomocą dłoni). Piec około 50-60 minut w 180°C (do zarumienienia i suchego patyczka). Kroić po ostudzeniu.
Ubijanie jajek |
Etapy przygotowywania ciasta maślankowego |
Przygotowywanie kruszonki |
Ciasto, owoce oraz kruszonka. Wygląd ciasta przed i po upieczeniu |
Pomysł na przepis STĄD
Smakowity przepis Mariolu :) Uwielbiam takie ciasta właśnie na bazie maślanki, kefiru, jogurtu itd.
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie ciacha. Obowiązkowo nadziane lekko kwaśnymi owocami ☺
UsuńWygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do pieczenia 😉
Usuń