Papryczki padron to niewielkie, podłużne strąki. Najczęściej można je spotkać w Hiszpanii jako tapas, czyli niewielką przekąskę podawaną do napoi. Pieczone papryczki to pomysł na ciepły dodatek do obiadu lub samodzielną słoną przekąskę. Wystarczy polać je oliwą z oliwek oraz posypać solą i upiec w piekarniku. Jak dla mnie, papryczki po upieczeniu są lekko słodkie w smaku, choć warto dodać, że raz na jakiś czas można trafić na pikantną papryczkę 😊
Składniki na porcję dla 2 osób:
250 g papryczek padron
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Papryczki umyć, osuszyć, polać oliwą z oliwek i posypać solą. Wymieszać. Przygotowane papryczki przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Papryczki równomiernie rozłożyć na blaszce. Piec około 30-40 minut w 180°C (do lekkiego zarumienienia papryczek). Podawać na ciepło. Można jeść je w całości (wraz z nasionami) trzymając za ogonek.
Papryczki przed i po upieczeniu |
Pomysł na obiadowe danie: pieczone papryczki, ziemniaki i filety z dorsza |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz