Jagodzianki to małe, puszyste drożdżowe słodkości nadziane dużą ilością świeżych jagód. Podczas ich pieczenia, po całym mieszkaniu unosi się niesamowity zapach drożdżowego ciasta i jagód 😋 Aby dodać jagodziankom słodkości, obowiązkowo przed podaniem należy je polać cukrową polewą.
Składniki na 12 jagodzianek:
ciasto drożdżowe
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g)
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1/2 szklanki drobnego cukru (110 g)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/3 szklanki oleju (60 g)
1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)
2 małe jajka
szczypta soli
nadzienie
300 g jagód
3 łyżki zwykłego cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
do dekoracji
1 szklanka cukru pudru
odrobina przegotowanej wody
Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe. Do miski wsypać mąkę i dodać suszone drożdże. Składniki wymieszać ze sobą. Następnie wsypać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Wlać mleko, olej i wbić jajka. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, np. za pomocą robota kuchennego. Ewentualnie podsypać odrobiną mąki. Wyrobione ciasto może delikatnie kleić się do rąk. Przygotowane ciasto przełożyć do miski i przykryć czystym ręcznikiem. Odstawić do podwojenia masy. Gdy ciasto wyrośnie, przygotować nadzienie. Umyte, osuszone jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Każdą z nich podzielić na 6 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki, które należy spłaszczyć. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżkę jagód. Za pomocą dłoni zlepić ciasto. Uwaga: nie należy zbyt mocno rozciągać ciasta! W przeciwnym razie, farsz jagodowy może "wylecieć" z ciasta. Uformowane bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę delikatnie spłaszczyć. Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie jagodzianki posmarować mlekiem. Piec w 195ºC przez około 20-25 minut (do zarumienienia). Upieczone jagodzianki ostudzić. Przed podaniem polać cukrową polewą.
Ciasto przed i po wyrośnięciu |
Jagody przed i po wymieszaniu |
Formowanie i zlepianie jagodzianek |
Od lewej strony: jagodzianki przed i po upieczeniu oraz po lukrowaniu |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz