Jeżeli lubicie słodko-pikantne dodatki to poniższa sałatka z ogórków, marchewki, czerwonej papryki oraz cebuli wraz z dodatkiem papryki habanero skradnie Wasze kubki smakowe. Sałatka na zimę, która idealnie świetnie sprawdzi się jako zagryzka do alkoholu lub jako dodatek do obiadu.
Strony
▼
piątek, 28 września 2018
środa, 26 września 2018
Żeberka z kiszoną kapustą (z szybkowara)
Klasyka polskiej kuchni - pieczone żeberka podane z gotowaną, kiszoną kapustą. Danie smakuje idealnie podane z kromką świeżego pieczywa. Poniższe żeberka przygotowałam w szybkowarze i dzięki temu, całość była już gotowa po 30 minutach duszenia. Zachęcam do przygotowania.
sobota, 22 września 2018
Kurczak pieczony na słoiku
Jeżeli macie ochotę na pieczonego kurczaka, a nie macie piekarnika z rożnem to zachęcam do przygotowania kurczaka pieczonego na słoiku. Tak, tak - wystarczy kurczaka "nabić" na słoik i uwierzcie mi na słowo - jest to rewelacyjny sposób na upieczenie mięsa drobiowego, ponieważ kurczak będzie miał soczyste mięso i chrupiącą skórkę. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na kurczaka pieczonego na butelce (przepis tutaj: http://ugotowac.blogspot.com/2018/06/kurczak-pieczony-na-butelce-podany-z-mlodymi-warzywami.html), a dzisiaj prezentuje wersję bez alkoholu.
czwartek, 20 września 2018
wtorek, 18 września 2018
Słoikówka z łopatki wieprzowej - domowa wędlina na kanapki
Dzisiaj pomysł na domową wędlinę, którą przygotujecie bez użycia szynkowara. Słoikówka z łopatki wieprzowej to przepis na domową konserwę, która należy przechowywać w chłodnym miejscu. Słoikówka od razu po przygotowaniu będzie miała płynną galaretkę, ale po bardzo mocnym schłodzeniu (co najmniej 2 tygodniowym) - utworzy się galaretka, która jest rewelacyjna w smaku.
poniedziałek, 17 września 2018
Pasta paprykowa - baza idealna do sosów
Pasta paprykowa to pomysł na słodko-pikantny dodatek idealny do pieczywa, sosów czy też zup. Pasta jest bardzo prosta do przygotowania i aromatyczna. Obowiązkowo do pasty należy dodać paprykę habanero, która należy do gatunku jednych z najostrzejszych papryczek. Zachęcam do przygotowania.
wtorek, 11 września 2018
Karkówka nadziewana suszonymi śliwkami i czosnkiem
Pomysł na niedzielny obiad - duszona karkówka nadziana suszonymi śliwkami i czosnkiem podana z kopytkami i sosem pieczeniowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Karkówkę przygotowałam w szybkowarze, ale Wy możecie w ten sam sposób przygotować danie, np. w naczyniu żaroodpornym czy w folii do pieczenia. W obu przypadkach należy zwiększyć czas pieczenia mięsa (co najmniej trzykrotnie!).
niedziela, 9 września 2018
Gulasz wołowy z marchewką i suszonymi grzybami
Wołowina to mięso, które według mnie jest niedoceniane w polskiej kuchni. Nie ukrywam, że ostatnimi czasy przejadłam się drobiem, dlatego próbuje eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. W związku z tym, dzisiaj zachęcam Was do przygotowania aromatycznego wołowego gulaszu wraz z dodatkiem marchewki, cebuli i suszonych grzybów. Prosto i bardzo smacznie. Taki gulasz możecie podać z ziemniakami lub kaszą, np. gryczaną i kiszoną kapustą.