Jeżeli lubicie słodko-pikantne dodatki to poniższa sałatka z ogórków, marchewki, czerwonej papryki oraz cebuli wraz z dodatkiem papryki habanero skradnie Wasze kubki smakowe. Sałatka na zimę, która idealnie świetnie sprawdzi się jako zagryzka do alkoholu lub jako dodatek do obiadu.
piątek, 28 września 2018
środa, 26 września 2018
Żeberka z kiszoną kapustą (z szybkowara)
Klasyka polskiej kuchni - pieczone żeberka podane z gotowaną, kiszoną kapustą. Danie smakuje idealnie podane z kromką świeżego pieczywa. Poniższe żeberka przygotowałam w szybkowarze i dzięki temu, całość była już gotowa po 30 minutach duszenia. Zachęcam do przygotowania.
sobota, 22 września 2018
Kurczak pieczony na słoiku
Jeżeli macie ochotę na pieczonego kurczaka, a nie macie piekarnika z rożnem to zachęcam do przygotowania kurczaka pieczonego na słoiku. Tak, tak - wystarczy kurczaka "nabić" na słoik i uwierzcie mi na słowo - jest to rewelacyjny sposób na upieczenie mięsa drobiowego, ponieważ kurczak będzie miał soczyste mięso i chrupiącą skórkę. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na kurczaka pieczonego na butelce (przepis tutaj: http://ugotowac.blogspot.com/2018/06/kurczak-pieczony-na-butelce-podany-z-mlodymi-warzywami.html), a dzisiaj prezentuje wersję bez alkoholu.
czwartek, 20 września 2018
wtorek, 18 września 2018
Słoikówka z łopatki wieprzowej - domowa wędlina na kanapki
Dzisiaj pomysł na domową wędlinę, którą przygotujecie bez użycia szynkowara. Słoikówka z łopatki wieprzowej to przepis na domową konserwę, która należy przechowywać w chłodnym miejscu. Słoikówka od razu po przygotowaniu będzie miała płynną galaretkę, ale po bardzo mocnym schłodzeniu (co najmniej 2 tygodniowym) - utworzy się galaretka, która jest rewelacyjna w smaku.
poniedziałek, 17 września 2018
Pasta paprykowa - baza idealna do sosów
Pasta paprykowa to pomysł na słodko-pikantny dodatek idealny do pieczywa, sosów czy też zup. Pasta jest bardzo prosta do przygotowania i aromatyczna. Obowiązkowo do pasty należy dodać paprykę habanero, która należy do gatunku jednych z najostrzejszych papryczek. Zachęcam do przygotowania.
wtorek, 11 września 2018
Karkówka nadziewana suszonymi śliwkami i czosnkiem
Pomysł na niedzielny obiad - duszona karkówka nadziana suszonymi śliwkami i czosnkiem podana z kopytkami i sosem pieczeniowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Karkówkę przygotowałam w szybkowarze, ale Wy możecie w ten sam sposób przygotować danie, np. w naczyniu żaroodpornym czy w folii do pieczenia. W obu przypadkach należy zwiększyć czas pieczenia mięsa (co najmniej trzykrotnie!).
niedziela, 9 września 2018
Gulasz wołowy z marchewką i suszonymi grzybami
Wołowina to mięso, które według mnie jest niedoceniane w polskiej kuchni. Nie ukrywam, że ostatnimi czasy przejadłam się drobiem, dlatego próbuje eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. W związku z tym, dzisiaj zachęcam Was do przygotowania aromatycznego wołowego gulaszu wraz z dodatkiem marchewki, cebuli i suszonych grzybów. Prosto i bardzo smacznie. Taki gulasz możecie podać z ziemniakami lub kaszą, np. gryczaną i kiszoną kapustą.
Subskrybuj:
Posty (Atom)