piątek, 28 września 2018

Sałatka z ogórków z dodatkiem papryki habanero (do słoików)


Jeżeli lubicie słodko-pikantne dodatki to poniższa sałatka z ogórków, marchewki, czerwonej papryki oraz cebuli wraz z dodatkiem papryki habanero skradnie Wasze kubki smakowe. Sałatka na zimę, która idealnie świetnie sprawdzi się jako zagryzka do alkoholu lub jako dodatek do obiadu.  



Składniki na 4 słoiki po 250 ml:
 2 kg ogórków
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 średniej wielkości cebula
1 papryka habanero
2-3 ząbki czosnku
3/4 łyżki soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki zwykłego cukru
1/3 szklanki octu 


Ogórki umyć, odciąć końcówki i obrać je ze skórki. Przygotowane ogórki pokroić w niezbyt grube plasterki. Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w piórka. Ogórki i cebulę połączyć ze sobą, całość zasypać solą, wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę. Po upływie czasu, odlać powstały sok. W międzyczasie marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić paprykę w cienkie plasterki. Paprykę habanero przeciąć na pół, usunąć nasionka i pokroić ją w bardzo drobną kostkę. Do ogórków i cebuli dodać pozostałe warzywa oraz wsypać cukier, wlać ocet i olej. Na sam koniec wsypać pieprz. Całość bardzo dokładnie wymieszać i ponownie odstawić w ciepłe miejsce (na kilka godzin lub całą noc). Przygotowaną sałatkę przełożyć do słoików lekko ubijając. Na sam koniec do słoików wlać "powstały" sok z warzyw. Słoiki zakręcić i pasteryzować około 15 minut (słoiki przełożyć do garnka, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików; gotować pod przykryciem; czas pasteryzacji liczyć od momentu wrzenia wody).

Składniki na sałatkę przed i po wymieszaniu

Wygląd sałatki kilka dni po pasteryzacji




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz