poniedziałek, 17 września 2018

Pasta paprykowa - baza idealna do sosów


Pasta paprykowa to pomysł na słodko-pikantny dodatek idealny do pieczywa, sosów czy też zup. Pasta jest bardzo prosta do przygotowania i aromatyczna. Obowiązkowo do pasty należy dodać paprykę habanero, która należy do gatunku jednych z najostrzejszych papryczek. Zachęcam do przygotowania.  


Składniki na około 8-10 małych słoików:
2 kg czerwonej papryki (waga przed pozbawieniem gniazd nasiennych)
3 papryki habanero
1 słoik koncentratu pomidorowego (190 g)
1 główka czosnku
1,5 szklanki zwykłego cukru
1,5 szklanki oleju
1/3 szklanki octu
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
4 listki laurowe
8 kulek ziela angielskiego


Na samym początku papryki przeciąć na pół i pozbawić gniazd nasiennych. Czosnek obrać. Papryki wraz z czosnkiem zmielić w maszynce do mielenia mięsa (na małych oczkach) lub zmiksować w kielichu do koktajli. Przygotowane papryki przełożyć do garnka, wlać ocet, olej, wsypać cukier i dodać koncentrat pomidorowy. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i gotować na małym ogniu, aż do wyraźnej (dwukrotnej!) redukcji sosu. Najlepiej masę co jakiś czas przemieszać, aby nie przywarła do dna garnka. Pod koniec gotowania dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotować jeszcze 15-20 minut, co jakiś czas masę mieszając. Gotową pastę przełożyć do słoiczków. Ewentualnie zapasteryzować (słoiki gotować około 10 minut - czas liczyć od momentu wrzenia wody). 

Miksowanie papryk i wygląd masy przed gotowaniem






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz