wtorek, 11 września 2018

Karkówka nadziewana suszonymi śliwkami i czosnkiem


Pomysł na niedzielny obiad - duszona karkówka nadziana suszonymi śliwkami i czosnkiem podana z kopytkami i sosem pieczeniowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Karkówkę przygotowałam w szybkowarze, ale Wy możecie w ten sam sposób przygotować danie, np. w naczyniu żaroodpornym czy w folii do pieczenia. W obu przypadkach należy zwiększyć czas pieczenia mięsa (co najmniej trzykrotnie!). 


Składniki na 4-6 porcji:
1 kg karkówki (w jednym kawałku)
100 g suszonych śliwek
co najmniej pół główki czosnku
2 listki laurowe
2 kulki ziela angielskiego
2 szklanki wody
pieprz, np. cayenne
sól


Dzień przed przygotowaniem mięsa - karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem cayenne. Następnie za pomocą noża zrobić nacięcia, w które włożyć po jednej suszonej śliwce i ząbku czosnku. Najlepiej, aby śliwki wraz z czosnkiem były po każdej stronie mięsa. Do szybkowara* wlać olej i rozgrzać go. Karkówkę przesmażyć z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Do obsmażonej karkówki wlać wodę, dodać listki laurowe, ziele angielskie i wsypać szczyptę soli oraz odrobinę pieprzu. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 35 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu, garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie oraz odblokuje się pokrywa od szybkowaru. Gotową karkówkę przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Sos posmakować, doprawić i ewentualnie zaciągnąć mąką (w połowie szklanki zimnej wody rozpuścić 2 łyżki mąki pszennej; przygotowaną zawiesinę wlać do gotującego się sosu; całość dokładnie wymieszać i chwilę gotować).
*jeżeli nie macie szybkowara to mięso obsmażcie na patelni lub w garnku. Następnie usmażone mięso należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, całość zalać wodą, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Piec w piekarniku w 180ºC co najmniej 1,5 godziny (aż do miękkości mięsa).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz