Klasyka polskiej kuchni - pieczone żeberka podane z gotowaną, kiszoną kapustą. Danie smakuje idealnie podane z kromką świeżego pieczywa. Poniższe żeberka przygotowałam w szybkowarze i dzięki temu, całość była już gotowa po 30 minutach duszenia. Zachęcam do przygotowania.
Składniki na 4 porcje:
1 kg kiszonej kapusty wraz z dodatkiem marchewki
1 kg mięsistych żeberek (tzw. pasek)
1 średniej wielkości cebula
2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
2-3 listki laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
słodka papryka
ostra papryka
odrobina oleju
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Przygotowane mięso przyprawić z obu stron: solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i posolić. Za pomocą noża - czosnek rozetrzeć i dodać go do mięsa. Przygotowane żeberka wstawić na kilka godzin do lodówki, ponieważ muszą się zamarynować. Po upływie czasu, do szybkowara wlać olej (ma delikatnie przykryć dno garnka) i rozgrzać go. Następnie obsmażyć żeberka. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w półplasterki. Do tego samego garnka dodać cebulę. Chwilę przesmażyć. Na sam koniec do szybkowara przełożyć kiszoną kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna to należy ją przepłukać zimną wodą!), na wierzchu ułożyć żeberka, dodać listki laurowe, ziele angielskie i wlać 2 szklanki wody. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 30 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu, garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie oraz odblokuje się pokrywa od szybkowaru. Gotowe danie od razu podawać.
Przyprawione żeberka |
Obsmażanie żeberek |
Podsmażenie cebuli i wygląd dania przed uduszeniem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz