niedziela, 9 września 2018

Gulasz wołowy z marchewką i suszonymi grzybami


Wołowina to mięso, które według mnie jest niedoceniane w polskiej kuchni. Nie ukrywam, że ostatnimi czasy przejadłam się drobiem, dlatego próbuje eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. W związku z tym, dzisiaj zachęcam Was do przygotowania aromatycznego wołowego gulaszu wraz z dodatkiem marchewki, cebuli i suszonych grzybów. Prosto i bardzo smacznie. Taki gulasz możecie podać z ziemniakami lub kaszą, np. gryczaną i kiszoną kapustą. 


Składniki na 4-6 porcji:
1 kg miękkiej wołowiny
1 duża marchewka
2 średniej wielkości cebule
2 garście suszonych grzybów + 1 szklanka wrzącej wody
1 lampka czerwonego wina (półsłodkiego)
3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz



Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić. Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (w kostkę). Wołowinę oprószyć pieprzem i wymieszać. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. W szybkowarze rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć cebulę wraz z marchewką. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Do szybkowara przełożyć kawałki wołowiny. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Do mięsa wlać wino, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość posolić oraz popieprzyć. Na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki grzyby i wlać wodę z moczenia grzybów. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 2 poziom ciśnienia. Dusić 35 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu, garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie oraz odblokuje się pokrywa od szybkowaru. Sos posmakować, doprawić i ewentualnie zaciągnąć mąką (w połowie szklanki zimnej wody rozpuścić 2 łyżki mąki pszennej; przygotowaną zawiesinę wlać do gotującego się sosu; całość dokładnie wymieszać i chwilę gotować).


Obsmażanie warzyw oraz mięsa

Gulasz przed i po uduszeniu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz