sobota, 22 września 2018

Kurczak pieczony na słoiku


Jeżeli macie ochotę na pieczonego kurczaka, a nie macie piekarnika z rożnem to zachęcam do przygotowania kurczaka pieczonego na słoiku. Tak, tak - wystarczy kurczaka "nabić" na słoik i uwierzcie mi na słowo - jest to rewelacyjny sposób na upieczenie mięsa drobiowego, ponieważ kurczak będzie miał soczyste mięso i chrupiącą skórkę. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na kurczaka pieczonego na butelce (przepis tutaj: http://ugotowac.blogspot.com/2018/06/kurczak-pieczony-na-butelce-podany-z-mlodymi-warzywami.html), a dzisiaj prezentuje wersję bez alkoholu.



Składniki na 4 porcje:
1 kurczak, np. kukurydziany (wagowo około 1,5 kg)
8 małych ziemniaków
1 marchewka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka, np. kurczak w pomidorach
1 słoik o pojemności 0,5 l (najlepiej z wąską szyjką)
olej



Kurczaka (najlepiej dzień przed pieczeniem) umyć, osuszyć i posmarować z każdej strony marynatą (tzn. suche przyprawy należy ze sobą wymieszać, następnie dodać do nich rozgnieciony czosnek oraz 2 łyżki oleju - całość dokładnie wymieszać). Do słoika wlać zimną wodę (do połowy wysokości słoika). Do naczynia żaroodpornego wstawić słoik wraz z wodą i wbić na niego kurczaka (spójrz na zdjęcie poniżej). Przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec 30 minut. W międzyczasie marchewkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Przygotowane warzywa przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć warzywa, zalać połową szklanki wody i całość piec jeszcze 120 minut (1,5 godziny), aż do miękkości warzyw i zrumienienia skórki od kurczaka. Ewentualnie pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 200ºC, aby mocniej zrumienić skórkę z kurczaka.



Kurczak "nabity" na słoik i początek pieczenia kurczaka wraz z warzywami



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz