czwartek, 28 czerwca 2018

Kurczak pieczony na butelce podany z młodymi warzywami


Pomysł na obiad, który "sam się robi". Kurczak pieczony na butelce podany z młodymi warzywami (marchewką, ziemniakami i cukinią). Kurczak przygotowany w poniższy sposób będzie miał chrupiącą skórkę i soczyste mięso, ponieważ podczas pieczenia - jest polewany piwem. Zachęcam Was do przygotowania takiego kurczaka, ponieważ jest niesamowicie smaczny i ma nietuzinkową formę podania 😋



Składniki na porcję dla 4-5 osób:
1 duży kurczak (wagowo co najmniej 1,5 kg)*
4 młode, mniejsze marchewki
5-6 młodych ziemniaków
1 młoda cukinia
1 piwo w butelce
sól, pieprz 

marynata do kurczaka
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka pikantnej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki oleju

*mój kurczak ważył 1,9 kg i całość piekłam 80 minut



Kurczaka (najlepiej dzień przed pieczeniem) umyć, osuszyć i natrzeć z każdej strony marynatą (składniki na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą; ewentualnie dolać trochę więcej oleju, jeśli masa będzie zbyt gęsta), a w środku przyprawić solą oraz pieprzem. Kurczaka wstawić do lodówki. Z butelki zdjąć etykiety, np. namaczając zamkniętą (!) butelkę w ciepłej wodzie. Następnie odlać 3/4 szklanki piwa. Do naczynia żaroodpornego wstawić butelkę i wbić na nią kurczaka (spójrz na zdjęcie powyżej). Przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec 60 minut, co jakiś czas mięso podlewając odlanym piwem. W międzyczasie marchewki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Młodą cukinię umyć, odkroić z niej końcówki, przekroić ją na pół i pokroić w grubsze półplasterki. Przygotowane warzywa przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć warzywa i piec jeszcze 60-80 minut (do miękkości warzyw i zarumienienia skórki). Podczas pieczenia powinno wylewać się piwo z butelki. Jeśli piwo samo nie będzie chciało wypływać to należy do niego wlać wodę, np. 1 szklankę. Uwaga: podczas pieczenia utworzy się bardzo duża ilość sosu, w której będą się gotowały młode warzywa. Ewentualnie pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200ºC, aby mocniej zrumienić skórkę z kurczaka.

Młode warzywa i wygląd kurczaka po godzinie pieczenia