wtorek, 26 czerwca 2018

Ciasto ucierane z truskawkami


Truskawki to owoce, które idealnie pasują do ciast ucieranych czy też biszkoptowych. Dzisiaj zapraszam Was na szybki do przygotowania, lekki i puszysty placek z truskawkami posypany cukrem pudrem. Upieczone ciasto najlepiej studzić w piekarniku, dzięki temu nie powinno opaść 😊



Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
1 kostka miękkiego masła (200 g)
5 jajek (rozmiar M)
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (200 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru pudru (150 g)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
0,3 kg obranych truskawek



Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odłożyć na bok. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie do masła dodawać po jednym żółtku i wsypując cukier puder. Składniki należy dodawać stopniowo, cały czas miksując masę. Musi utworzyć się puszysta masa. Na sam koniec wsypać (3 partiami) przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie połączyć ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto, wyrównać, a na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Ciasto piec około 40-45 minut w 180ºC (do zarumienienia i suchego patyczka). Najlepiej ciasto studzić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Od lewej strony: ucierane masła, dodawanie do niego żółtek i ostateczny wygląd surowego ciasta

Ciasto przed i po upieczeniu




Przepis STĄD