Sernik na zimno, który rozpływa się w ustach. Jeżeli lubicie masę krówkową to poniższe ciasto przypadnie Wam do smaku. Wierzch sernika polałam rozpuszczoną masą krówkową z orzechami i posypałam płatkami migdałowymi. Oczywiście możecie to pominąć i wierzch ozdobić, np. roztopioną czekoladą.
Składniki na formę o średnicy 18 cm::
150 g masy krówkowej z orzechami + 50 g na posmarowanie wierzchu ciasta
0,5 kg sera trzykrotnie zmielonego
250 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kakao
150 g herbatników
80 g masła
płatki migdałowe
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Herbatniki pokruszyć i wlać do nich rozpuszczone masło. Dodać kakao i całość wymieszać. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Następnie wsypać masę herbatnikową, która należy ubić. Dzięki temu utworzycie spód sernika. Wstawić na chwilę do lodówki. W międzyczasie ser zmiksować z masą krówkową i cukrem. Jeżeli masa wydaje się Wam zbyt mało słodka to ją dosłodźcie. Na sam koniec dodać ubitą śmietanę (całość delikatnie wymieszać ze sobą) i wlać ostudzoną żelatynę. Ponownie wymieszać. Przygotowaną masę serową wylać na spód herbatnikowy. Przygotowany sernik wstawić na na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa stężeje to sernik ozdobić, np. rozpuszczoną masą krówkową i płatkami migdałowymi. Podawać od razu po wyjęciu z lodówki, ponieważ polewa krówkowa pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszcza.
Dzien dobry, masa ma byc gotowana?
OdpowiedzUsuńDo tego przepisu wykorzystałam gotową masę krówkową (widać puszkę na zdjęciach składników). Ewentualnie można wykorzystać mleko zagęszczone słodzone w puszce TYLKO wcześniej należy je ugotować (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ponieważ mleko musi zmienić swoją konsystencję na kremową).
UsuńDziękuję
UsuńJakie herbatniki użyć?
OdpowiedzUsuńDowolnych. Ja od lat używam herbatniki Krakuski Petit Beurre (zwykłe lub pełnoziarniste).
UsuńDziękuję bardzo.Już nie mogę doczekać się tego serniczka🙂
OdpowiedzUsuńCzy może być sernik z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak, ale należy wybrać gęsty ser twarogowy. Polecam firmę Jana, Wieluń lub Piątnice.
UsuńDziękuję bardzo za szybką odpowiedź.
UsuńJutro robię te sernik już mam wszystkie skladniki
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńWłaśnie robiłam pierwszy raz i już chłodzi się w lodówce. Mega szybko się go przygotowuje (mi to zajęło z posprzątaniem mniej niż 1h!) <3 Po samym podjadaniu mogę stwierdzić, że będzie smaczny :) Zamiast Twojego spodu, użyłam spodu zrobionego z pokruszonych paluszków, masła i czekolady - petarda! Pozdrawiam i dziękuję za przepis :*
OdpowiedzUsuń