Rok temu pokazałam Wam przepis na kotleciki drobiowe z dodatkiem zielonej pietruszki i sera feta. Dzisiaj zachęcam do "bogatszej" wersji drobiowych kotlecików. Połączenie kukurydzy, cebulki, zielonej pietruszki i sera feta jest naprawdę pyszne :) Poniższe kotleciki to pomysł na szybkie danie obiadowe, ponieważ przygotujecie je w niecałe 30 minut.
środa, 29 czerwca 2016
wtorek, 28 czerwca 2016
Ciasto z brzoskwinią i kaszą manną
W gorące, letnie dni mam większą ochotę na słodkie przekąski
niż zimą :) Też tak macie? Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania szybkiego, taniego i prostego do
przygotowania ciasta na bazie kaszy manny i śmietany 18%. Poniższe ciasto jest
pulchne, lekko wilgotne (wierzch od brzoskwiń) i z niewielką ilością tłuszczu. Zachęcam
do pieczenia!
poniedziałek, 27 czerwca 2016
Krążki papryki zapiekane z mięsem mielonym
Krążki papryki faszerowane mięsem mielonym wraz z dodatkiem ryżu, cebuli oraz pomidorków to pomysł na szybkie i proste danie obiadowe. Całość przed podaniem warto posypać zieloną pietruszką. Jeżeli znudziliście się tradycyjną formą podawania faszerowanych papryk, to ta poniżej powinna przypaść Wam do gustu... i smaku :)
Fasolka szparagowa z czosnkiem i zieloną pietruszką
Jeżeli lubicie fasolkę szparagową to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ugotowaną fasolkę wystarczy podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku. Całość świetnie smakuje posypana zieloną pietruszką. Idealny dodatek do obiadu.
sobota, 25 czerwca 2016
Sałatka z makaronem, szparagami, pomidorkami i piersią z kurczaka
piątek, 24 czerwca 2016
Udka faszerowane zielonymi szparagami
Pyszne, soczyste udka z kurczaka faszerowane zielonymi szparagami i żółtym serem. Będą idealne na niedzielny obiad. Takie udka są trochę czasochłonne w przygotowaniu, ponieważ kawałki kurczaka należy pozbawić kości oraz chrząstek. Udka przyrządzone w poniższy sposób możecie podać z młodymi ziemniakami i gotowanymi warzywami na parze. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem udek to zachęcam do przygotowania duszonych udek w lekko słodkim sosie (są pyszne!) lub faszerowanych pieczarkami.
Shake truskawkowy
W tak upalne dni, polecam przygotować mleczny
koktajl. Shake truskawkowy to połączenie zimnego mleka, lodów i zmiksowanych
truskawek. Taki koktajl warto udekorować ubitą, słodką śmietaną i kolorową posypką.
Podawać od razu po przygotowaniu.
czwartek, 23 czerwca 2016
Placuszki z mąki jaglanej
Jeżeli macie ochotę na coś małego i słodkiego to zachęcam do przygotowania placuszków jaglanych. Do ich przyrządzenia potrzebujemy zaledwie kilka składników: mąki jaglanej, jogurtu naturalnego, proszku do pieczenia, cukru oraz jajka. Poniższe placuszki możecie podać z dżemem, kremem czekoladowym jak i posypać cukrem pudrem. Świetnie smakują podane z owocowymi sosami. Zachęcam do smażenia ;)
środa, 22 czerwca 2016
Pasta jajeczna z awokado
Dzisiaj zachęcam do przygotowania pasty jajecznej z awokado. Przed podaniem udekorujcie ją listkami świeżej kolendry, który doda lekkiej cytrynowej nuty. Pastę najlepiej przygotować przed samym jedzeniem, ponieważ awokado z czasem ciemnieje.
wtorek, 21 czerwca 2016
Bruschetta, czyli grzanki z serem i pomidorami
Bruschetta to pomysł na szybką przekąskę na słono, idealną na śniadanie jak i kolację. Warto dodać, że przygotujecie ją z łatwo dostępnych składników :) Bruschetta to nic innego, jak grzanki zapiekane z serem i pomidorami. Całość przed podaniem warto ozdobić listkami bazylii.
środa, 15 czerwca 2016
Budyń jaglano-truskawkowy
Dzisiaj zapraszam Was na domowy budyń przygotowany na bazie kaszy jaglanej i truskawek. Deser jest prosty do przygotowania, gęsty, kremowy i bardzo sycący. Jeżeli jesteście na diecie wegańskiej to kaszę ugotujcie na mleku roślinnym. Przed podaniem, budyń udekorujcie plasterkami świeżych truskawek i domowym sosem truskawkowym.
wtorek, 14 czerwca 2016
Piersi kurczaka w parmezanowej panierce zapiekane z pomidorami i cebulką
Jeżeli znudziły się Wam smażone kotlety drobiowe a'la schabowy, to zachęcam do przygotowania piersi z kurczaka w parmezanowej panierce zapiekanych z pomidorami, cebulką i startym żółtym serem. Danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Poniższe piersi możecie podawać z młodymi ziemniakami jak i ugotowanym ryżem.
poniedziałek, 13 czerwca 2016
Cukinia faszerowana pomidorami i mozzarellą
Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą to pomysł na szybkie, wegetariańskie danie obiadowe. Zapiekana cukinia jest lekka i bardzo smaczna. Przed podaniem całość możecie polać odrobiną oliwy z oliwek i udekorować listkami świeżej bazylii.
niedziela, 12 czerwca 2016
Sos truskawkowy
Sezon na truskawki w pełni ♥ W związku z tym zachęcam do przygotowania domowego sosu truskawkowego, którym możecie urozmaicić słodkie przekąski, np. lody, gofry, placuszki. Poniższy sos jest słodki, a zarazem lekko kwaśny. Pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :) Jeżeli lubicie gładkie sosy to możecie go zmiksować i przecedzić przez sitko.
sobota, 11 czerwca 2016
Ciasto grysikowe z galaretką i truskawkami
Dzisiaj zachęcam do przygotowania ciasta grysikowego z galaretką i truskawkami. Poniższe ciasto sprawdzi się idealnie jako słodka, letnia przekąska. Ponadto do jego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika ani miksera. Ciasto grysikowe składa się z herbatników, białej masy z kaszy manny, galaretki o smaku truskawkowym i świeżych truskawek. Łatwe, proste i bardzo smaczne.
P.S. Grysik to inaczej kaszka manna :)
czwartek, 9 czerwca 2016
Zupa z botwinką, ziemniakami i udkami z kurczaka
Sycąca, lekka i prosta do przygotowania zupa z dodatkiem młodych ziemniaków, botwinki i udek z kurczaka. Całość przed podaniem warto posypać posiekanym koperkiem. Poniższą zupę możecie podać z drobnym makaronem :)
środa, 8 czerwca 2016
Sałatka z pomidorami, papryką, rzodkiewką i dymką
Dzisiaj zachęcam do przygotowania wiosennej sałatki z pomidorami malinowymi, rzodkiewkami, papryką i dymką. Łatwa i prosta do przyrządzenia. Najlepiej smakuje kilka minut po polaniu sosem. Sałatka idealna na drugie śniadanie bądź jako dodatek do obiadu.
wtorek, 7 czerwca 2016
Młoda kapusta na słodko-kwaśno
Młoda kapusta na słodko-kwaśno to wspomnienie mojego dzieciństwa :) Jak dla mnie najlepszy dodatek do młodych ziemniaków. Na samą myśl o takiej kapuście mam ochotę przygotować ją po raz kolejny ;) Uwaga: kapusty nie duście zbyt długo, ponieważ ma być lekko twarda! Pamiętajcie, aby ocet i cukier dodawać stopniowo, tj. po łyżce - do własnego smaku.
poniedziałek, 6 czerwca 2016
Ciasto szpinakowo-kokosowe
Ostatnio na moim blogu pojawił się przepis na rewelacyjne buraczane brownie. Kontynuując przygodę z warzywnymi wypiekami, dzisiaj zachęcam Was do upieczenia ciasta szpinakowo-kokosowego. Poniższe ciasto zachwyca swoim pięknym, zielonym kolorem, a także jest łatwe i szybkie do przygotowania. Ponadto jest lekko wilgotne, a zarazem lekkie w smaku.
niedziela, 5 czerwca 2016
Schab duszony w młodej kapuście
Schab duszony w młodej kapuście z dodatkiem pomidorów malinowych i koperku to pomysł na szybki do przygotowania i jednogarnkowy obiad. Poniższe danie świetnie smakuje podane z młodymi ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Jeżeli lubicie młodą kapustę to zachęcam do przygotowania zapiekanych piersi z kurczaka. Pycha :)
sobota, 4 czerwca 2016
Truskawki pod koglem-moglem (na ciepło)
Truskawki zapiekane pod pierzynką z kogla-mogla to deser na ciepło, który podczas pieczenia zachowuje się jak suflet :) Pięknie wyrośnie, lecz po wyjęciu z piekarnika lekko opadnie. Truskawki z koglem-moglem to pomysł na szybką i słodką przekąskę na słodko. Najlepiej smakuje podany od razu po wyjęciu z piekarnika. Uwaga: truskawki po upieczeniu puszczą dużą ilość soku :)
piątek, 3 czerwca 2016
Pieczony łosoś (błyskawiczny do przygotowania)
Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia pieczonego łososia, którego przygotowanie zajmie Wam niecałe 30 minut :) Pieczony łosoś jest soczysty i naprawdę bardzo smaczny. Podczas pieczenia, naczynia żaroodpornego nie trzeba przykrywać żadną pokrywką.
Subskrybuj:
Posty (Atom)