Uwielbiam ryby, choć przyznaje się, że jem je zbyt rzadko. Ostatnio kupiłam ładnego, świeżego pstrąga i postanowiłam przygotować go w tradycyjny sposób. Smażony pstrąg to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Usmażoną rybę podałam z ziemniaczanymi różyczkami.
poniedziałek, 30 listopada 2015
niedziela, 29 listopada 2015
Krem z cukinii i pieczarek
Warzywny, gęsty i bardzo smaczny krem cukiniowo-pieczarkowy. Polecam część usmażonych pieczarek pozostawić do dekoracji, ponieważ krem będzie lepiej wyglądać i smakować. Przed podaniem zupę-krem możecie posypać zieloną pietruszką.
sobota, 28 listopada 2015
Sałatka z roszponką i tuńczykiem
Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka z roszponką, pomidorami, czerwoną cebulą i tuńczykiem z puszki. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Najlepiej przygotować ją przed samym podaniem i na pojedynczych talerzach.
czwartek, 26 listopada 2015
Ziemniaczane różyczki
Znudziły się Wam tradycyjne, gotowane ziemniaki? Jeżeli tak, to zachęcam do przygotowania ziemniaków w nieco inny sposób. Ziemniaczane różyczki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Można powiedzieć, że to takie zapiekane purée :)
środa, 25 listopada 2015
Proste i szybkie rogaliki (tzw. 3 składnikowe)
Smaczne, kruche i tanie rogaliki. To takie kryzysowe słodkości, ponieważ do ich przygotowania potrzebujemy tylko mąki, tłuszczu i śmietany. Tak, tak - nie dodajemy do nich drożdży ani proszku do pieczenia! Przepis na poniższe rogaliki zobaczyłam na innych blogach kulinarnych pod nazwą "trzy składnikowe". Rogaliki możecie nadziać kremem czekoladowym, powidłami śliwkowymi jak i dowolnym, gęstym dżemem owocowym. Ponadto rogale będą idealne dla osób, które mają alergię na jajka, ponieważ do ich przygotowania nie potrzebujemy tego składnika.
wtorek, 24 listopada 2015
Cebularze ze śmietaną i żółtym serem
Domowe cebularze z dodatkiem śmietany i żółtego sera - są pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne. Takie cebularze to drożdżówki w słonej wersji. Jeżeli nie macie ochoty na słodycze, a lubicie drożdżowe wypieki to wypróbujcie poniższy przepis. Szczerze polecam :) Najlepiej smakują podane na ciepło.
poniedziałek, 23 listopada 2015
Bułki na hamburgery - idealne!
Jeżeli macie ochotę na hamburgery - obowiązkowo musicie przygotować domowe bułki hamburgerowe. Są puszyste, miękkie i słodkie. Idealnie będą smakować na śniadanie lub jako baza do domowych fast food-ów. Ponadto poniższe bułki są łatwe i tanie w przygotowaniu.
niedziela, 22 listopada 2015
Pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami
Pomysł na zdrowe, w miarę szybkie do przygotowania i smaczne
danie obiadowe – pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami.
Pycha! Ostatnio przygotowując pstrąga podałam go z brokułem, kalafiorem i
marchewką (przepis macie tutaj), a dzisiaj postanowiłam zaszaleć z innymi
warzywami.
sobota, 21 listopada 2015
Pączki z masą krówkową
Domowe pączki nadziane masą krówkową - pycha! Miękkie, pulchne i bardzo słodkie.
Zdaje sobie sprawę, że poniższe pączki to bomby kaloryczne, ale warto od czasu do czasu "zaszaleć" ze słodkościami :) Pączki z poniższego przepisu najlepiej smakują w dniu smażenia. Oczywiście masę krówkową możecie zastąpić konfiturą śliwkową, dżemem jak i kremem czekoladowym.
piątek, 20 listopada 2015
Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym
Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania karkówki z pieczarkami i cebulką w sosie pomidorowym. Wystarczy 30 minut duszenia w szybkowarze, aby uzyskać miękką, kruchą i rozpływają się w ustach - karkówkę. Danie idealne na delegację. Wystarczy gorącą karkówkę wraz z sosem przełożyć do słoików i całość mocno zakręcić.
czwartek, 19 listopada 2015
środa, 18 listopada 2015
Rosół drobiowy (z szybkowaru)
Szybkowar to garnek idealny do ugotowania rosołu. Zupę wraz
z obraniem warzyw przygotujecie w niecałą godzinę! Pomimo tego, że rosół gotuje
się pod wysokim ciśnieniem – wyjdzie klarowny, intensywny i niesamowicie smaczny. Rosół z poniższego przepisu świetnie pasuje jako baza do przygotowania kremu kukurydzianego.
wtorek, 17 listopada 2015
Rolada z makiem i budyniem
Rolada z makiem i budyniem to pomysł na tanie, smaczne i
efektowne ciasto. Wystarczy przygotować biszkopt, budyń i całość ze sobą
zrolować. Poniższa rolada to słodkie, lekko wilgotne ciasto. Jeżeli macie ochotę na inne rolady lub zawijane ciasta to zachęcam do
przygotowania drożdżowej rolady z jagodami bądź czekoladowego warkocza.
poniedziałek, 16 listopada 2015
Pasta z wędzonej makreli
Proste połączenie składników, a jakie smaczne - wędzona
makrela i cebula – pycha. Poniższa pasta idealnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
niedziela, 15 listopada 2015
Pstrąg tęczowy pieczony z warzywami
Pstrąg pieczony z warzywami to pomysł na szybki, lekki i
bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać na świąteczny lub rodzinny obiad. Wystarczy rybę przyprawić, dodać warzywa i całość upiec w
piekarniku. Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku i uwierzcie mi – danie wyszło
rewelacyjne. Aby posiłek był jeszcze bardziej syty, upieczone pstrągi podałam z
domowymi frytkami. Pycha :)
sobota, 14 listopada 2015
Pierogi z ziemniakami i cebulką
Pomysł na piątkowy obiad - pierogi nadziane ziemniakami i cebulką. Danie idealne dla osób będących na diecie wegetariańskiej jak i wegańskiej. Wbrew pozorom ziemniaczany farsz świetnie pasuje do nadziewania pierogów.
piątek, 13 listopada 2015
Deser z kaszą jaglaną, bananem i kiwi
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny, słodko-kwaśny deser na
zimno. Połączenie kaszy jaglanej, banana i kiwi. Deser jest obłędny w smaku. Pomysł na poniższą przekąskę na słodko podpatrzyłam u Pinkcake. Jeżeli nie wiecie co zrobić z pozostałą kaszą jaglaną (z woreczka)
to zachęcam do przygotowania kremu czekoladowego.
czwartek, 12 listopada 2015
Flaki z boczniaków
Flaki z boczniaków to pomysł na szybki obiad. Wegetariański, wegański (jeśli użyjemy wywaru warzywnego) i bezglutenowy :) Świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ryżem.
środa, 11 listopada 2015
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Pomysł na szybki i smaczny obiad - papryki zapiekane z mięsem mielonym i ryżem. Lubię dania, które "same" przygotowują się w piekarniku, dlatego pieczone papryki bardzo przypadły mi do gustu :) Oczywiście wierzch papryk możecie posypać startym, żółtym serem.
wtorek, 10 listopada 2015
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej
Jeżeli dbacie o linię, a macie ochotę na krem czekoladowy to zachęcam Was do przygotowania kremu na bazie kaszy jaglanej. Bez dodatku tłuszczu i dziwnych wspomagaczy. Najlepiej krem mocno zmiksować, aby kasza i orzechy nie były w kawałkach. Krem warty spróbowania - czekoladowo-orzechowy, lekko słodki i bardzo delikatny ♥
poniedziałek, 9 listopada 2015
niedziela, 8 listopada 2015
Śledzie pod pierzynką z burakami
Śledzie pod pierzynką to sałatka mojego dzieciństwa.
Pamiętam, gdy pierwszy raz moja mama przygotowała poniższą sałatkę. Byłam
zachwycona jej wyglądem i smakiem. Połączenie warzyw i buraków - niby proste, ale bardzo smaczne. Ponadto sama nazwa śledzie pod pierzynką już zachęca do spróbowania sałatki. Poniższa sałatka jest obowiązkowa na święta bożonarodzeniowe. Dodatkowo znika jako
pierwsza ze świątecznego stołu :)
sobota, 7 listopada 2015
Krówkowy sernik na zimno
Sernik na zimno, który rozpływa się w ustach. Jeżeli lubicie masę krówkową to poniższe ciasto przypadnie Wam do smaku. Wierzch sernika polałam rozpuszczoną masą krówkową z orzechami i posypałam płatkami migdałowymi. Oczywiście możecie to pominąć i wierzch ozdobić, np. roztopioną czekoladą.
środa, 4 listopada 2015
Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika)
Ostatnio miałam ochotę na gołąbki, ale jednak było mi szkoda czasu na podsmażenie i duszenie mięsa z kapustą. Dlatego też postanowiłam przygotować gołąbki pieczone w piekarniku. Mięso zawinęłam w liście włoskiej kapusty, dzięki którym gołąbki były miękkie i delikatne w smaku. Najlepiej smakowały polane domowym sosem pomidorowym. Jestem pewna, że polubicie tą metodę przygotowania gołąbków, ponieważ zaoszczędzicie czas, a ponadto wszystkie gołąbki zachowają swój kształt.
wtorek, 3 listopada 2015
Tarta z budyniem i jabłkami
Proste połączenie składników, a jakie efektowne - tarta na cieście kruchych z budyniem waniliowym i różyczkami z jabłek. Poniższą tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby kruche ciasto lekko namiękło. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z wykorzystaniem jabłek to zachęcam do przygotowania francuskich różyczek lub jabłecznika z bezą.
poniedziałek, 2 listopada 2015
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Cukinia to warzywo, które idealnie nadaje się do faszerowania. Ostatnio postanowiłam przygotować cukinię w zdrowszej wersji. Do faszerowania użyłam kaszy jaglanej, marchewki, cebuli i piersi z kurczaka. Danie warte wypróbowania :) Jeżeli jesteście smakoszami mięsa to spróbujcie przygotować cukinie z mięsem mielonym (przepis tutaj).
niedziela, 1 listopada 2015
Sernik z toblerone (bez pieczenia)
Sernik z czekoladą toblerone to ciasta na zimno, które zachwyci Was swoim smakiem jak i konsystencją. Lekko mazisty, ale pomimo tego sernik idealnie się kroi. Najlepiej podawać od razu po wyjęciu z lodówki. Po raz pierwszy tym sernikiem poczęstowała mnie koleżanka z pracy (pozdrowienia dla Ciebie Edyta :)! i wiedziałam, że kiedyś muszę go przygotować.
Subskrybuj:
Posty (Atom)