Pomysł na śniadanie, które możecie przygotować dzień wcześniej - pieczona owsianka nadziana bananem, daktylami i malinami. Prosta i szybka do przyrządzenia. Wbrew pozorom przygotowanie składników to dosłownie 1-2 minuty, a najdłuższy czas zajmuje pieczenie owsianki :) Maliny możecie zastąpić wiśniami, porzeczką czy śliwkami.
czwartek, 22 października 2020
poniedziałek, 19 października 2020
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów podana z lanymi kluskami
wtorek, 13 października 2020
Placki gryczane z twarogiem
Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania placków gryczanych nadzianych twarogiem oraz szczypiorkiem. Proste i tanie do przyrządzenia 😜
czwartek, 8 października 2020
Omlet cesarski podany z owocami
Na drugie śniadanie poleca się miękki, puszysty i idealny w smaku OMLET CESARSKI 😜 Podałam go z sosem truskawkowym i świeżymi owocami. Dla starszych dzieci jak i dorosłych - omlet można posypać cukrem pudrem.
środa, 7 października 2020
Leniwe kule - pierogi leniwe inaczej
Pomysł na urozmaicenie formy podania leniwych pierogów - twarogowe kule z owocami. Poniższe leniwe są bardzo miękkie i puszyste. Do ciasta dodałam surową kaszę manną, która spowodowała, że leniwe były bardzo delikatne w konsystencji. Jeżeli poniższe danie chcecie podać dzieciom poniżej 2 roku życia, to do ciasta ani wody nie wsypujcie soli.
wtorek, 6 października 2020
Fit paluszki rybne
Pomysł na zdrowszą wersję paluszków rybnych. Do przygotowania takich paluszków będziecie potrzebować filet z białej ryby, np. dorsza. Masę na paluszki należy obtoczyć w zblendowanych płatkach kukurydzianych i całość upiec w piekarniku. Gotowe paluszki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Świetnie będą smakować podane z ulubionym sosem, np. czosnkowym, pomidorowym. Poniższe paluszki podałam z warzywami ugotowanymi na parze (fasolka szparagowa, kalarepa i bataty).
czwartek, 1 października 2020
Pieczone frytki z fioletowych ziemniaków
Pomysł na danie, w której główną rolę grają ziemniaki truflowe - pieczone frytki z fioletowych
ziemniaków. Takich frytek nie trzeba smażyć na głębokim tłuszczu. Wystarczy surowe ziemniaki namoczyć w zimnej wodzie z niewielką ilością cukru. Następnie surowe frytki wysuszyć, przyprawić i polać oliwą z oliwek. Uwierzcie mi na słowo, że dziecko z chęcią spróbuje smerfowych frytek.
Subskrybuj:
Posty (Atom)