czwartek, 8 października 2020

Omlet cesarski podany z owocami


Na drugie śniadanie poleca się miękki, puszysty i idealny w smaku OMLET CESARSKI 😜 Podałam go z sosem truskawkowym i świeżymi owocami. Dla starszych dzieci jak i dorosłych - omlet można posypać cukrem pudrem.


Składniki na porcję dla 2 osób:
3 duże jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
ewentualnie 1 łyżka cukru
1 łyżka masła klarowanego


Białka oddzielić od żółtek. Białka posypać szczyptą soli i ubić je na sztywną pianę. W drugiej misce połączyć ze sobą: mąkę, mleko, żółtka oraz cukier. Dodać białka i delikatnie wszystko ze sobą połączyć. Rozgrzać dużą patelnię wraz z dodatkiem masła klarowanego. Wylać masę. Smażyć około 5-6 minut na małym ogniu. Gdy omlet lekko się zezłoci to obrócić go na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Na sam koniec omlet podzielić na mniejsze kawałki. Uwaga: kawałki mają być nierówne 😁

Przygotowywanie masy na omlet

Smażenie



Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz