Pomysł na zdrowszą wersję paluszków rybnych. Do przygotowania takich paluszków będziecie potrzebować filet z białej ryby, np. dorsza. Masę na paluszki należy obtoczyć w zblendowanych płatkach kukurydzianych i całość upiec w piekarniku. Gotowe paluszki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Świetnie będą smakować podane z ulubionym sosem, np. czosnkowym, pomidorowym. Poniższe paluszki podałam z warzywami ugotowanymi na parze (fasolka szparagowa, kalarepa i bataty).
Składniki na porcję dla 2-3 osób:
0,4 kg polędwicy z dorsza
1 jajko
1 łyżeczka posiekanego koperku
pieprz do smaku
ewentualnie sól do smaku
do panierowania
1,5-2 szklanki płatków kukurydzianych
dodatkowo
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Filet umyć, osuszyć i zblendować. Do masy rybnej dodać posiekany koperek, wbić jajko i całość przyprawić. Wszystko ze sobą wymieszać. Masa będzie lepka w konsystencji. Płatki lekko zblendować (powinny być widoczne małe kawałki płatków). Dłonie zwilżyć wodą i z masy rybnej uformować paluszki. Od razu obtoczyć je w zmielonych płatkach kukurydzianych. Przygotowane paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch paluszków polać odrobiną oliwy z oliwek. Piec około 15-20 minut w 180°C (w połowie czasu pieczenia, paluszki obrócić na drugą stronę).
Forma podania dla dziecka :) |
Pomysł STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz