Pomysł na śniadanie, które możecie przygotować dzień wcześniej - pieczona owsianka nadziana bananem, daktylami i malinami. Prosta i szybka do przyrządzenia. Wbrew pozorom przygotowanie składników to dosłownie 1-2 minuty, a najdłuższy czas zajmuje pieczenie owsianki :) Maliny możecie zastąpić wiśniami, porzeczką czy śliwkami.
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka mleka
1 jajko
2 duże, świeże daktyle lub garść rodzynek
1 duży, dojrzały banan
1/2 szklanki malin
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przełożyć surowe płatki, pokrojone w paski daktyle (lub rodzynki w całości), wsypać cynamon, proszek do pieczenia, wlać mleko i wbić jajko. Składniki połączyć ze sobą i odstawić na 15-30 minut. Na wierzchu naczynia żaroodpornego ułożyć plasterki banana (kilka plasterków pozostawić do dekoracji!). Do mokrych składników dodać maliny (kilka odłożyć na wierzch owsianki) i delikatnie wymieszać. Masę wylać na banany. Na wierzchu ułożyć pozostawione plasterki banana oraz maliny. Piec w 195°C przez około 30 minut (do lekkiego zezłocenia). Owsiankę kroić po ostudzeniu.
Przygotowywanie owsianki |
Owsianka przed i po upieczeniu |
Pomysł STĄD
Rety, pierwszy raz widzę takie cudo z owsianki, ale wygląda przepysznie! Zupełnie jak ciasto :) Jutro może wypróbuję, bo samą owsiankę często jadam :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńI jak posmakowała owsianka? 😀
UsuńNigdy nie wpadłem na ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować ten owsianki, bo jeszcze nigdy nie jadłam takiej pieczonej :)
OdpowiedzUsuń