poniedziałek, 4 stycznia 2021

Clafoutis z owocami (zapiekany budyń)

 
Jeśli nie macie pomysłu na ciepły podwieczorek to zachęcam do przygotowania clafoutis, czyli francuskiego deseru - pieczonego budyniu z owocami. Poniższy deser jest prosty i szybki do przyrządzenia i wbrew pozorom przygotujecie go z niewielkiej ilości składników. Uwaga: deser tuż po upieczeniu ma konsystencję lekko gumowatą i może się ciągnąć (jak gorący budyń). Po schłodzeniu będzie zwarty i idealny do krojenia. Jeśli deser mają jeść dzieci poniżej 2 roku życia to cukier pomijamy!



Składniki na szklaną formę do pieczenia o średnicy 23-25 cm:
0,5 kg obranych, kwaśnych owoców* (np. truskawki, brzoskwinie, maliny, borówki, figi, śliwki)
1 szklanka mąki pszennej (125 g)
1 i 1/4 szklanki mleka (300 ml)
3 jajka (rozmiar L)
1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g)
szczypta soli
masło do wysmarowania formy

* najlepiej użyć świeżych owoców; jeśli chcecie wykorzystać mrożone owoce to wcześniej je odmroźcie i odsączcie na durszlaku, aby pozbawić je soku


Owoce pokroić na mniejsze kawałki (np. brzoskwinie w grube plasterki, śliwki i figi w ćwiartki, truskawki na połówki, a maliny i borówki pozostawić w całości) i zasypać połową ilością cukru. Lekko wymieszać i odstawić. W międzyczasie jajka wbić do miski i ubić za pomocą trzepaczki lub miksera. Pod koniec ubijania wsypać resztę cukru. Do ubitych jajek wsypać (stopniowo!) przesianą mąkę, szczyptę soli oraz wlać mleko. Owoce przełożyć na dno formy do pieczenia. Całość zalać masą jajeczną. Piec około 35-40 minut w 180°C. Clafoutis musi się zarumienić. Ewentualnie przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ubijanie jajek i mieszanie ich z pozostałymi składnikami na ciasto

Pokrojone owoce i wygląd po zalaniu masą jajeczną




Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz