wtorek, 5 stycznia 2021

Sałatka z kurczakiem, serem camembert i żurawiną


Dzisiaj pomysł na rewelacyjną sałatkę - idealna dla osób, które lubią połączenia mięsa i słodkich dodatków. Młode liście sałaty podane z kawałkami piersi kurczaka, serem camembert, suszoną żurawiną i sezamem. Całość polana sosem miodowo-musztardowym. Proste i pyszne połączenie smaków.


Składniki na porcję dla 2 osób:
2  spore garście młodych listków (ewetnualnie rukoli, mixu sałat)
1 opakowanie sera camembert (około 120 g)
0,3 kg polędwiczek z kurczaka
2-3 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki jasnego sezamu
sól, pieprz cayenne
słodka i ostra papryka
szczypta curry
odrobina oleju do smażenia

sos
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 czubata łyżeczka miodu
sól do smaku 


Polędwiczki z kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić (solą, pieprzem, curry. słodką i ostrą papryką). Odstawić na kilkanaście minut. Następnie rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i usmażyć kawałki kurczaka. Po ostudzeniu pokroić w grube plasterki. Na suchej patelni uprażyć sezam. Uważać, aby go nie spalić. Camembert pokroić w trójkąty i podsmażyć go na suchej patelni. Składniki na sos wymieszać ze sobą. Na talerze rozłożyć młode listki sałaty, przełożyć kawałki kurczaka i podsmażonego sera. Całość posypać żurawiną, uprażonym sezamem i polać sosem. 




Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz