Kolejna propozycja na prostą i szybką do przygotowania przekąskę na słodko - ciastka francuskie nadziane twarogiem i owocami. Idealnie smakują podane na ciepło. Jeśli chcecie dodać im słodyczy to przed podaniem możecie je posypać cukrem pudrem.
1 duże opakowanie ciasta francuskiego
1 kostka twarogu półtłustego (250 g)
2 żółtka
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka drobnych owoców (mogą być świeże lub mrożone, np. mieszanka malin, porzeczek, borówek)
do dekoracji
cukier puder
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 równych kwadratów. Każdy brzeg ciasta naciąć (pozostawiając około 1 cm ciasta bez nacięcia w rogach kwadratu). Na zdjęciach poniżej możecie zobaczyć, jak wykroiłam ciasto. Następnie górny brzeg ciasta nałożyć na dolny kawałek, a dolny na górny. Twaróg wymieszać z 1 żółtkiem oraz cukrem wanilinowym. Na środek ciasta nałożyć masę serową, a na wierzchu ułożyć owoce. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 15-20 minut w 210°C (do zezłocenia ciasta). Ewentualnie po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Nadziewanie ciastek i ich wygląd przed oraz po upieczeniu |
wyglądają obłędnie
OdpowiedzUsuńTrzeba wypróbować😀
OdpowiedzUsuń