Pomysł na mocno białkowe ciasto na zimno - dwukolorowy sernik przygotowany na bazie serków skyr, jogurtu naturalnego i mascarpone. Wierzch sernika to truskawkowa masa udekorowana świeżymi owocami. Proste i smaczne połączenie smaków.
Składniki na tortownicę o średnicy 22-24 cm:
biała masa
(składniki muszą mieć temperaturę pokojową!)
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
1 jogurt naturalny (180 g)
2 opakowania serków skyr (2 x 150 g)
2 łyżki ksylitolu/miodu (do smaku)
1 łyżka cukru z wanilią
2 pełne łyżki żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody
czerwona masa
450 g mrożonych truskawek
2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
2 pełne łyżki żelatyny
1 łyżka ksylitolu lub miodu (do smaku)
dodatkowo
150 g biszkoptów (najlepiej bez cukru)
świeże owoce do dekoracji (np. borówki, kiwi)
Zamrożone truskawki przesypać do garnka, wlać sok z cytryny, dodać ksylitol/miód i zalać wodą. Gotować kilka minut, aż do miękkości truskawek. Do wrzącej masy wsypać żelatynę i całość wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować białą masę: żelatynę zalać wrzącą wodą, wymieszać i zostawić do ostygnięcia Do miski robota przełożyć serek mascarpone, skyr i jogurt. Wsypać cukier z wanilią oraz ksylitol. Za pomocą robota kuchennego składniki wymieszać ze sobą. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę. Masę chwilę zmiksować ze sobą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć połowę biszkoptów. Zalać je białą masą i od razu ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia białej masy. Na sam koniec wylać zblendowaną masę truskawkową (jeśli podczas blendowania utworzy się Wam piana to należy ją zebrać, np. za pomocą łyżki cedzakowej). Ponownie wstawić do lodówki. Kroić po zastygnięciu warstwy truskawkowej.
Warstwy sernika (od spodu):
biszkopty
biała masa
biszkopty
truskawkowa masa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz