piątek, 26 lutego 2021

Dutch baby - pieczony naleśnik

 
Dutch baby, czyli pieczony naleśnik. Przekąska na słodko, która jest prosta i szybka do przygotowania. Przyrządzicie ją zaledwie z kilku rzeczy. Będziecie zaskoczeni jak z niewielkiej ilości składników można wyczarować pyszny, słodki posiłek. Jeśli dutch baby chcecie podać dzieciom poniżej 2 roku życia to pomińcie sól i cukier puder.


Składniki na porcję dla 2-3 osób:

ciasto
 3 jajka
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

dodatkowo
1 czubata łyżka masła
cukier puder
owoce do podania

Piekarnik (wraz z okrągłym naczyniem żaroodpornym) rozgrzać do 210 stopni. Składniki na ciasto przełożyć do miski robota kuchennego. Całość zmiksować ze sobą (1 minutę na wysokich obrotach). Do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć masło i poczekać chwilę, aż się rozpuści. Następnie wylać masę na ciasto. Naleśnik piec około 15-20, aż do zarumienienia brzegów i zezłocenia się ciasta. Uwaga: środek naleśnika będzie miał jasny kolor (może wyglądać na lekko niedopieczony, ale tak ma być) 😁 Naleśnik wyjąć z piekarnika i poczekać kilka minut, aż lekko opadnie. Podawać z cukrem pudrem i owocami.

Składniki na dutch baby przed i po wymieszaniu

Naleśnik przed i po upieczeniu







Pomysł na przepis STĄD

2 komentarze:

  1. Już tyle razy miałam go wypróbować, ale zawsze coś mi stawało na drodze :) Apetycznie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń