Ciasto idealne do weekendowej kawy - sernik na zimno na ciemnym spodzie. Różowa masa to jogurt grecki wymieszany z pieczonymi truskawkami i żelatyną, a spód - pokruszone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem i gorzkim kakao. Idealne połączenie smaku 😋 Poniższy sernik możecie podać dzieciom jak i osobom, które ograniczają cukier. Na ciasteczkowy spód polecam użyć herbatników bez cukru (np. z firmy Ania), a różową masę posłodzić do smaku (polecam dodać miód).
Składniki na formę o średnicy 24 cm (użyłam szklanej formy do tarty):
ciemny spód
200 g herbatników bez cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
100 g (1/2 kostki) roztopionego masła
różowa masa
2 opakowania jogurtów greckich (800 g)
1 opakowanie mrożonych truskawek (450 g)
6 łyżeczek żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody
1-2 łyżki płynnego miodu (do smaku)
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z gorzkim kakao oraz płynnym masłem. Na dno formy wyłożyć masę ciasteczkową i dokładnie ją ubić. W międzyczasie mrożone truskawki przesypać do szklanego, żaroodpornego naczynia i piec około 15 minut w 180 C. Owoce ostudzić. Żelatynę zalać wrzącą wodą i odstawić. Jogurty wyjąć z lodówki i pozostawić w ciepłym miejscu (powinny mieć temperaturę pokojową). Do upieczonych truskawek wlać żelatynę. Za pomocą blendera składniki zmiksować na mus. Na sam koniec do masy truskawkowej dodać jogurty i miód. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Różową masę wylać na ciemny spód. Ciasto wstawić do lodówki i kroić dopiero po stężeniu masy jogurtowej. Przed podaniem sernik można ozdobić świeżymi owocami.
Wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuń