piątek, 5 marca 2021

Rybne burgery z batatem - pomysł na fit obiad

Pomysł na przemycenie ryb i warzyw w diecie dziecka - rybne burgery nadziane batatem i koperkiem. Danie proste i szybkie do przygotowania. Dodatkowo burgery upiekłam w piekarniku i dzięki temu nie są tłuste w smaku.


Składniki na porcję dla 2-3 osób:
0,3 kg filetu z białej ryby (np. dorsza, miruna)
1 batat
1 łyżka posiekanego koperku
1 gałązka świeżego majeranku
oliwa z oliwek
1 jajko
3-4 łyżki surowej kaszy manny
pieprz, ewent. sól

Składniki na burgery przed wymieszaniem

Batata obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać 2 łyżkami oliwy. Całość przemieszać. Na wierzchu położyć gałązkę świeżego majeranku. Piec bez przykrycia około 20 minut (aż do miękkości; podczas pieczenia bataty należy 1-2 razy przemieszać). Ostudzić i rozgnieść widelcem. Filet z ryby posiekać w nie za dużą kostkę. Wbić do niego jajko, dodać batata, wsypać koperek, kaszę manną i przyprawy. Całość przemieszać i odstawić na kilkanaście minut. Masa będzie dosyć mokra. Uformować 6 burgerów. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Burgery polać z wierzchu odrobiną oliwy z oliwek. Piec około 15-20 minut bez przykrycia (5 minut przed końcem pieczenia odwrócić na drugą stronę).


Burgery przed i po upieczeniu

Porcja dziecka



2 komentarze: