Obiad jednogarnkowy - pulpeciki zapiekane z ziemniakami i marchewką. Danie proste do przygotowania i idealne do odgrzewania. Jeśli danie będzie jadło dziecko poniżej 2 roku życia to polecam odłożyć część masy na pulpeciki i jej nie solić.
pulpeciki
0,4 kg mięsa mielonego z szynki
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki surowej kaszy manny
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
słodka papryka
sól, pieprz
warzywa
5 większych ziemniaków
1 duża marchewka
2 łyżki oliwy z oliwek
słodka papryka
rozmaryn
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować na pół twardo. Marchewkę obrać i pokroić w grube plasterki. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać je oliwą z oliwek, przyprawić słodką papryką, posypać rozmarynem i delikatnie wymieszać. Następnie przygotować pulpeciki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Ewentualnie poddusić na patelni. Wszystkie składniki na pulpeciki połączyć ze sobą. Uformować pulpeciki i ułożyć je na warzywach. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia w 195°C przez około 35 minut (do zarumienienia dania). Pulpeciki można podać, np. z sosem pomidorowym.
Danie przed i po upieczeniu |
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń