sobota, 24 lutego 2018

Sałatka z komosą ryżową, pieczonym batatem i serkiem capri


Sałatka idealna na drugie śniadanie: sycąca, prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Jeżeli lubicie bataty to jestem przekonana, że sałatka przypadnie Wam do smaku. Spokojnie możecie ją przygotować 1-2 dni przed zjedzeniem (wystarczy składniki sałatki ułożyć warstwo w pojemniku, a przed podaniem - przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i polać olejem). 



Składniki na 2 porcje:

pieczone warzywa
2 bataty
1 mała czerwona cebula
sól, pieprz
1 łyżka oleju

komosa ryżowa
3/4 szklanki komosy ryżowej
1,5 szklanki wody
szczypta soli

dodatkowo
2 garście młodych liści (np. szpinaku, botwinki)
1/2 opakowania serka capri (125 g)
2 łyżki oleju, np. ostropestowego firmy SemCo 



Bataty obrać, pokroić w grubszą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przyprawić solą, pieprzem, polać olejem i wymieszać. Piec pod przykryciem około 30 minut w 180ºC (do miękkości). Ostudzić. W międzyczasie przygotować komosę ryżową: komosę przesypać na durszlak, przelać wrzątkiem. Następnie przełożyć ją do garnuszka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu. Co jakiś czas, delikatnie przemieszać. Gdy komosa wchłonie wodę to garnek zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem, aż do ostudzenia. Na sam koniec posolić i dokładnie wymieszać. Ser pokroić w kostkę. Na dno pojemników przełożyć komosę ryżową, następnie dodać po garści młodych liści, upieczone bataty z cebulą i pokrojony. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i przed podaniem polać olejem. 




Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz