Cytrynowe,a zarazem delikatne drobiowe szaszłyki - nadziewane dwukolorową papryką i cukinią. Danie idealne na grilla. Dzięki marynacie cytrynowo-czosnkowej, mięso z kurczaka będzie soczyste i aromatyczne. Przepis dodaje do akcji Cukinia 2014.
Składniki:
piersi z kurczaka (ja użyłam 4 kawałków, około 500 g)
sok z cytryny
sól, pieprz
przyprawa do grilla
suszona bazylia
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
papryka czerwona
papryka żółta
cukinia
Piersi umyć i osuszyć. Przekroić na połówki i pokroić w dosyć grubą kostkę.
Czosnek obrać i drobno pokroić. Przygotowane kawałki kurczaka przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią, a na sam koniec dodać posiekany czosnek. Zalać sokiem z cytryny i oliwą, najlepiej aby całe mięso było w marynacie. Pozostawić w lodówce na kilka godzin.
Paprykę i cukinię umyć, a następnie pokroić (paprykę - w kostkę, a cukinię - w niezbyt grube plasterki). Warzywa delikatnie posypać przyprawą do grilla. Patyki szaszłykowe nadziewać papryką, piersią, cukinią, ponownie piersią i papryką itd. Na tackach do grillowania ułożyć przygotowane szaszłyki i polędwiczki z kurczaka.
Grillować tak długo, aż mięso się zetnie. Dzięki tackom do grillowania - mięso z kurczaka będzie soczyste i nie będzie spalone. Podawać z ulubionym sosem.
zjadlabym sobie takie szaszłyki.. z rodzinką, w upalne popołudnie.. :)
OdpowiedzUsuń