Pyszny, kremowy, orzechowy i mocno czekoladowy krem na
kanapki. W smaku i w konsystencji przypomina nutellę. Jego przygotowanie jest
banalnie proste.
Składniki na 1 słoik 250 ml:
100 g orzechów laskowych
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
¾ szklanki (pojemność szklanki 250 ml) mleka skondensowanego
słodzonego
3 łyżeczki miodu
Orzechy laskowe obrać ze skórki, tzn. najlepiej wrzucić je
na suchą patelnię. Włączyć gaz i podgrzać. Delikatnie potrząsać patelnię, aby
orzechy równomiernie się spiekły. Podczas smażenia pojawi się charakterystyczny
zapach pieczonych orzechów. Należy uważać, aby nie spalić skórek z orzechów
(mogą być wtedy gorzkie!).
Gorące orzechy obrać ze skórki. Najlepiej przełożyć je na czysty papierowy ręcznik, zawinąć i całość dosyć mocno przesuwać po blacie. Dzięki temu skórki same odejdą od orzechów.
Do rondelka wlać mleko skondensowane, dodać połamaną
czekoladę i miód. Całość wstawić na mały ogień i trzymać tak długo (cały czas
mieszając), aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
Za pomocą blendera zmiksować orzechy. Najlepiej mielić tak długo, aż powstanie gładka,
lśniąca masa. Mój blender niestety nie dał rady, więc nie powstała gładka masa
orzechowa, jednak w konsystencji mi to w ogóle nie przeszkadzało.
Do ciepłej
masy czekoladowej dodać zmielone orzechy. Całość ponownie zmiksować i od razu
przełożyć do słoika.
Przygotowany krem czekoladowy przechowywać w chłodnym miejscu.
Pomysł na przepis: moje-wypieki.com
mniam pyszny do swieżej drożdżówki
OdpowiedzUsuń