Jakie ciasto najlepiej smakuje w mroźne, zimowe dni? JABŁECZNIK ♥ ! Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia kruchego ciasta nadzianego plasterkami jabłek i ozdobionego kokosową bezą. Proste i bardzo smaczne połączenie składników. Ciasto świetnie smakuje na drugi dzień po przygotowaniu (kruche ciasto lekko zmięknie).
Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm:
kruchy spód
3/4 kostki masła (150 g)
1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
masa jabłkowa
około 1,4 kg jabłek (waga przed obraniem!)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki zwykłego cukru
sok z 1 małej cytryny
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
beza kokosowa
3 białka
odrobina soli
2/3 szklanki zwykłego cukru (150 g)
70 g wiórków kokosowych
Na samym początku przygotować kruche ciasto: zimne masło połączyć wraz z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i żółtkami. Przygotowane kruche ciasto przełożyć do woreczka i schłodzić co najmniej 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 180ºC (do lekkiego zezłocenia).
W międzyczasie jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i owoce pokroić w cienkie plasterki. Pokrojone jabłka przełożyć do garnka, wsypać cukier (zwykły i wanilinowy) i cynamon. Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka lekko zmiękną to wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1 minutę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać (partiami) cukier. Ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Na sam koniec wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka. Na sam wierzch przełożyć bezę kokosową. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec 35-45 minut w 180ºC (do zarumienienia bezy).
W międzyczasie jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i owoce pokroić w cienkie plasterki. Pokrojone jabłka przełożyć do garnka, wsypać cukier (zwykły i wanilinowy) i cynamon. Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka lekko zmiękną to wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1 minutę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać (partiami) cukier. Ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Na sam koniec wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka. Na sam wierzch przełożyć bezę kokosową. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec 35-45 minut w 180ºC (do zarumienienia bezy).
Od lewej strony: przygotowywanie kruche ciasta i bezy kokosowej |
Składanie ciasta: kruchy spód, duszone jabłka i beza kokosowa |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz