niedziela, 22 kwietnia 2018

Łosoś pod pierzynką śmietanowo-chrzanową podany z pieczonymi ziemniakami i smażonymi szparagami


Pomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - pieczony łosoś pod pierzynką śmietanowo-chrzanową podany z młodymi ziemniakami i zielonymi szparagami. Trio idealne! Zachęcam do przygotowania. 



Składniki na 2 porcje:

łosoś pod pierzynką śmietanowo-chrzanową
1 filet z łososia wraz ze skórką (wagowo około 300 g)
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżki posiekanego koperku
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz

pieczone ziemniaki
4-5 sztuk średniej wielkości młodych ziemniaków
odrobina oleju
przyprawa chilli, np. w młynku
sól

smażone szparagi
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki masła
szczypta soli



Na samym początku przygotować ziemniaki: dokładnie wyszorować, przeciąć wzdłuż na 4 części i przyprawić solą oraz chilli. Polać odrobiną oleju i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 25 minut w 210ºC. W międzyczasie przygotować rybę. Filet z łososia umyć, osuszyć, przełożyć na małą blaszkę do pieczenia i delikatnie przekroić na 2 części. Rybę przyprawić solą oraz pieprzem, skropić odrobiną soku z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Śmietanę wymieszać z chrzanem. Przygotowany sos rozsmarować na wierzchu łososia. Blaszkę z łososiem wstawić do piekarnika i piec około 17 minut, aż do zmiany koloru łososia. Uwaga: podczas wkładania łososia do piekarnika, z naczynia żaroodpornego (tam, gdzie pieką się ziemniaki) należy zdjąć pokrywkę - i piec je jeszcze razem z łososiem, aż do lekkiego przypieczeniaUpieczonego łososia delikatnie przekroić wzdłuż nacięcia, zdjąć skórkę, a sam filet przełożyć na talerz. Na sam koniec przygotować szparagi: umyć, odłamać twarde końcówki. Na patelni rozpuścić masło i dodać szparagi, które należy delikatnie posolić. Smażyć, na średnim ogniu, aż do ich miękkości (będzie to trwało kilka minut). Na talerz przełożyć pieczone ziemniaki, smażone szparagi, a na sam wierzch ułożyć łososia pod pierzynką.


Przygotowywanie łososia
Smażenie szparagów




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz