Rolada serowa z piersią kurczaka i pieczarkami - prosta, łatwa i szybka do przygotowania. Przekąska na słono, którą oczarujecie gości. Wbrew pozorom nie jest skomplikowana do przygotowania. Poniższa rolada świetnie smakuje podana na ciepło jak i na zimno.
Składniki na porcję dla 6-8 osób:
ciasto serowe
300 g startego, żółtego sera
3 średniej wielkości jajka
1/2 szklanki majonezu
szczypta soli, pieprzu
nadzienie
0,5 kg filetów z piersi kurczaka
1 mała cebula
250-300 g pieczarek
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
odrobina oleju
Do miski wsypać ser starty na średnich oczkach. Dodać majonez i roztrzepane jajka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Formę do pieczenia (wymiary 20 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć ciasto. Za pomocą łyżki masę rozprowadzić po całej blaszce. Piec w 180ºC przez 20 minut. W międzyczasie cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do podsmażonej cebuli. Zwiększyć ogień i całość chwilę smażyć. Pieczarki powinny lekko się zarumienić. Na sam koniec całosć przyprawić solą oraz pieprzem. Filety z piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki (tj. polędwiczki; mięso można lekko rozbić tłuczkiem) oraz przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podpieczoną roladę przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. Następnie roladę z powrotem przełożyć na papier do pieczenia, rozwinąć ułożyć na niej surowe filety z piersi kurczaka, a na wierzchu mięsa - położyć pieczarki (uwaga - brzegi ciasta pozostawić bez farszu!). Całość ponownie zwinąć. Ułożyć łączeniem ku dołu. Roladę wstawić do piekarnika i piec około 25-35 minut w 180ºC. Czas pieczenia będzie zależny od grubości kawałków piersi kurczaka (im grubsze tym dłuższy czas pieczenia). Najlepiej roladę przeciąć na pół i sprawdzić, czy mięso w środku jest już upieczone.
|
Ciasto przed pieczeniem |
Od dłuższego czasu miałam ochotę na coś takiego. Wygląda tak ładnie, że chyba zrobię to na sobotnią imprezę rodziną/ Myślę, że dzieciaki będą zachwycone, a ja razem z nimi ;) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło 🤗 Wg mnie najlepiej smakuje podana na ciepło (tuż po upieczeniu).
Usuń