sobota, 19 maja 2018

Piersi z kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym


Pomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - smażone piersi z kurczaka podane w sosie śmietanowym wraz z dodatkiem zielonych szparagów. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują. Zachęcam do przygotowania!



Składniki na 3-4 porcje:
1 duża, podwójna pierś z kurczaka (wagowo co najmniej 0,5 kg)
1 mały pęczek zielonych szparagów
1 szklanka wody + 2 łyżeczki domowej wegety
sól, pieprz
odrobina kurkumy
100 ml śmietany 30%
2 łyżki masła
odrobina oleju
mąka do obtoczenia mięsa


Piersi umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części i lekko je rozkroić (pojedynczą pierś przekroić na 2 części). Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Piersi z kurczaka obtoczyć w mące i przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Podsmażone piersi z kurczaka przełożyć na talerz. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Na tej samej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać szparagi. Lekko je posolić i smażyć na średnim ogniu, aż do nabrania mocniejszego koloru (będą bardziej zielone). Następnie wlać wodę wraz z dodatkiem domowej wegety. Chwilę gotować. Na sam koniec dodać podsmażone kawałki piersi z kurczaka, całość zalać śmietaną i posypać odrobiną kurkumy. Lekko wymieszać. Smażyć, aż do lekkiej redukcji sosu. Ewentualnie sos doprawić. Gotowe danie podać, np. z ryżem.  

Etapy przygotowywania dania: podsmażanie mięsa, szparagów i wygląd gotowego dania na patelni





Pomysł na danie - STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz