Muszę się Wam przyznać do mojego kulinarnego "uzależnienia" - jajka w koszulce ❤ Gdybym mogła to dodawałabym je do każdorazowo do gotowanych warzyw (ziemniaków, kalafiora, brokuła, marchewki itp.) jak i do większości sałatek. Dlatego też, dzisiaj zachęcam Was do przygotowania sałatki z mieszanką sałat, awokado, stekiem z tuńczyka oraz jajkiem w koszulce 😍 Aby sałatce dodać lekkiego charakteru to polałam ją olejem z dodatkiem chilli, a samo jajko posypałam suszonym, zmielonym chilli. Zachęcam do przygotowania!
Składniki na 2 porcje:
1 polędwica z tuńczyka (wagowo około 250 g)
1/2 opakowania mixu sałat (60 g)
1/2 miękkiego awokado
2 łyżki ziaren słonecznika
2 jajka + 1l wody + 1 łyżeczka octu
odrobina oleju
ewentualnie przyprawa suszone chilli
ewentualnie przyprawa suszone chilli
dressing
1 łyżka oleju z dodatkiem chilli
1 łyżka zwykłego oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Polędwicę z tuńczyka umyć, osuszyć i przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć tuńczyka (na średnim ogniu, po 2 minuty z każdej strony). Usmażonego tuńczyka przełożyć na talerz i pozostawić na chwilę. W międzyczasie przygotować jajka w koszulce: do małego garnka wlać wodę (1 l) i ją posolić. Następnie wlać niej ocet. Jajko wbić do miseczki. Gdy woda zacznie wrzeć to za pomocą łyżki utworzyć wir i wlać jajko. Gotować 2,5-3 minuty na średnim ogniu (czas liczyć od momentu wlania jajka do wody). Przygotowane jajko delikatnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki. Tuńczyka przekroić na 4 części. Na dwóch talerzach rozłożyć sałatę. Następnie dodać awokado i tuńczyka. Całość polać sosem (składniki na dressing wymieszać ze sobą), a na sam koniec przełożyć jajko w koszulce, które można przyprawić suszonym chilli. Wierzch sałatki posypać podrumienionymi ziarnami słonecznika. Sałatkę od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz