Lekka, błyskawiczna do przygotowania i bardzo smaczna sałatka. Składa się tylko z trzech składników: arbuza, fety i świeżej mięty. Aby sałatce dodać lekkiego charakterku - całość skropiłam sokiem z cytryny i polałam miodem. Sałatkę najlepiej przygotować chwilę przed podaniem, ponieważ arbuz bardzo szybko puszcza sok.
Strony
▼
niedziela, 29 lipca 2018
sobota, 28 lipca 2018
Mus z pieczonych papierówek (na zimę, idealny do szarlotki)
I kolejny pomysł na wykorzystanie papierówek - mus jabłkowy wraz z dodatkiem cynamonu. Poniższy mus będzie idealny do szarlotki czy jabłecznika. Polecam przygotować! Zdaję sobie sprawę, że kolor może nie zachęcać do jedzenia, ale to wszystko przez dodatek cynamonu 😊 Jeżeli chcecie przygotować bardziej żółty mus z papierówek to wypróbujcie mój inny przepis ---> link: http://ugotowac.blogspot.com/2018/07/mus-z-papierowek-na-zime.html
piątek, 27 lipca 2018
Naleśniki drożdżowe
Uwielbiam drożdżowe wypieki 😋 Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania puszystych, miękkich naleśników przygotowanych na bazie ciasta drożdżowego. Poniższe naleśniki podałam z borówkami, wiśniami w cukrze, śmietaną i dżemem truskawkowym. Uwierzcie mi na słowo - całość była przepyszna w smaku!
czwartek, 26 lipca 2018
Kotlety mielone z boczniakami
Kotlety mielone wraz z dodatkiem smażonej cebulki i boczniaków skradły moje serce! Kotlety przygotowane w poniższy sposób są niesamowicie apetyczne w smaku i soczyste w środku. Boczniaki idealnie pasują do mięsa mielonego i całość świetnie ze sobą współgra. Takie kotleciki mielone możecie podać z sosem boczniakowym, aby danie było jeszcze bardziej grzybowe.
środa, 25 lipca 2018
Ciasto jogurtowe z papierówkami
Przepis na szybkie do przygotowania i tanie ucierane ciasto - miękkie, puszyste i nadziane papierówkami. Jabłka możecie zastąpić innymi owocami, np. śliwkami, malinami czy wiśniami. Ważne jest to, aby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej, a także aby jajka były bardzo dobrze ubite. Zachęcam do pieczenia!
wtorek, 24 lipca 2018
Zupa warzywna z kalarepą i kaszą jaglaną
Zupa warzywna przygotowana na mięsie drobiowym wraz z dodatkiem młodej marchewki, ziemniaków, cebuli, kalarepy i kaszy jaglanej jest łatwa do przygotowania oraz bardzo smaczna. Ponadto zupa jest idealna dla osób, które dbają o swoją figurę, ponieważ zawiera dużo warzyw. Na sam koniec dodam, że kasza jaglana rozgotuje się przypominając mini zacierki i jestem pewna, że nikt z domowników nie zorientuje się, że zupa zawiera w sobie właśnie taką kaszę.
poniedziałek, 23 lipca 2018
Mus z papierówek (na zimę)
Mus z papierówek - słodko-kwaśny i prosty do przygotowania. Jabłek nie trzeba obierać ze skórki, ponieważ po ugotowaniu owoców, masę należy zblendować. Taki mus z papierówek idealnie sprawdzi się do przygotowania ciasta (wystarczy podgrzać mus i rozpuścić w nim proszek z galaretki), naleśników czy placuszków. Zachęcam do przyrządzenia 😀
sobota, 21 lipca 2018
Pierś z kaczki podana z sosem wiśniowym
Pomysł na niedzielny obiad - pierś z kaczki podana z sosem wiśniowym. Mięso z kaczki jest miękkie i soczyste. Idealnie smakuje podane z lekko wykwintnym sosem wiśniowym. Do tego dania możecie przygotować kluski francuskie kładzione lub kluski śląskie.
piątek, 20 lipca 2018
Sernik na zimno z przezroczystą galaretką
Galaretki krystaliczne/przezroczyste to aktualny trend kulinarny 😊 Idealnie podkreślają owoce i dosłownie wyglądają jak tafla wody. Zachęcam Was do przygotowania najprostszego sernika na zimno na spodzie z biszkoptów, udekorowanego świeżymi malinami i borówkami "zatopionymi" w przezroczystej galaretce.
czwartek, 19 lipca 2018
Tarta na cieście orkiszowym z warzywami i serem gorgonzola
Tarta dla osób, które uwielbiają warzywne i zapiekane dania - nadziana brokułem, kalafiorem i pomidorkami koktajlowymi. Całość posypana żółtym serem i pokrojoną gorgonzolą. Spód na mące orkiszowej jest miękki, a zarazem lekko chrupiący. Dodatkowo, aby zapiekanka miała nieco inny smak dodałam do niej wędzony boczek. Poniższe danie najlepiej smakuje podane na ciepło.
środa, 18 lipca 2018
Wiśnie w cukrze
Wiśnie w cukrze to dodatek idealny do lodów, deserów, ciast jak i baza do przygotowania sosów. Całość prosta do przygotowania, a wiśnie w cukrze są idealne w smaku!
wtorek, 17 lipca 2018
Sałatka z roszponką, ogórkiem, awokado i jajkiem w koszulce
Pomysł na drugie śniadanie lub lekką kolację - sałatka z roszponką, ogórkiem, czerwoną cebulką, awokado i jajkiem w koszulce. Całość polana sosem musztardowo-miodowym. Sałatka smaczna i szybka do przygotowania.
niedziela, 15 lipca 2018
Rogaliki drożdżowe nadziewane malinami
Rogaliki drożdżowe to małe, słodkie wypieki, który sprawdzą się idealnie jako przekąska na piknik, grilla czy imprezę w stylu finger party. Rogaliki są łatwe do przygotowania, miękkie i bardzo smaczne. Kwaśne maliny idealnie komponują się z ciastem drożdżowym jak i cukrową polewą. Zachęcam do pieczenia! 😋
piątek, 13 lipca 2018
Pizza z serowym brzegiem
Pizza z serowym brzegiem to pomysł na urozmaicenie tradycyjnej formy podania pizzy. Wbrew pozorom, poniższa pizza jest prosta do przygotowania i o wiele smaczniejsza niż kupne wypieki. Poniższą pizzę podałam z podsmażonymi pieczarkami wraz z dodatkiem cebuli, a brzegi ciasta udekorowałam sezamem.
czwartek, 12 lipca 2018
Maliny w cukrze
Maliny w cukrze to pomysł na wykorzystanie zbyt dużej ilości świeżych/mrożonych malin. Takie owoce są idealne do herbaty, ciasta jak i gofrów. Smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie jest banalnie proste.
środa, 11 lipca 2018
piątek, 6 lipca 2018
Zapiekanka warzywna z cukinią, batatem, pomidorem i serem mozzarella
Pomysł na warzywne danie - zapiekanka z batata, cukinii, pomidora malinowego przełożona serem mozzarella. Zapiekanka jest kolorowa, lekka w smaku i prosta do przygotowania 😋 Warzywa po upieczeniu powinny być "al dente". Zapiekankę posypałam ziołami sycylijskimi, aby dodać jej "charakterku". Podczas pieczenia, warzywa "puszczą" dużą ilość wody, więc zapiekanka nie będzie sucha. Zachęcam do przygotowania.
czwartek, 5 lipca 2018
Łosoś zapiekany z serem i malinami
Czy są tutaj wielbiciele łososia? 😊 Dzisiaj zachęcam do przygotowania łososia pieczonego pod serową pierzynką wraz z dodatkiem świeżych malin. Uwielbiam połączenia mięsa i owoców, więc taka forma przygotowania łososia bardzo przypadła mi do smaku. Poniższego łososia podałam z kopytkami i sałatką (pomidor, szczypiorek i śmietana 18%).
wtorek, 3 lipca 2018
Piersi kurczaka z botwinką
Dzisiaj pomysł na nietypowe wykorzystanie botwinki - smażone piersi kurczaka otulone serem mozzarella, podane z sosem przygotowanym na bazie wywaru warzywnego, botwinki i słodkiej śmietany. Całość posypana dużą ilością koperku. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków. Zachęcam do przygotowania.