poniedziałek, 23 lipca 2018

Mus z papierówek (na zimę)


Mus z papierówek - słodko-kwaśny i prosty do przygotowania. Jabłek nie trzeba obierać ze skórki, ponieważ po ugotowaniu owoców, masę należy zblendować. Taki mus z papierówek idealnie sprawdzi się do przygotowania ciasta (wystarczy podgrzać mus i rozpuścić w nim proszek z galaretki), naleśników czy placuszków. Zachęcam do przyrządzenia 😀



Składniki na 4 słoiki 0,5 l:
2 kg papierówek (waga bez gniazd nasiennych)
1 szklanka zwykłego cukru
sok z 1 cytryny*
1 szklanka wody

*sok z cytryny można zastąpić 2 łyżeczkami kwasku cytrynowego


Jabłka umyć, przekroić na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Przygotowane owoce przełożyć do wysokiego garnka. Do jabłek wsypać cukier, wlać sok z cytryny i wodę. Całość delikatnie przemieszać. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu. Masę należy co jakiś czas przemieszać, aby nic nie przywarło do dna garnka. Gdy papierówki wyraźnie się rozpadną to całą masę zmiksować za pomocą blendera (musi powstać gładki mus). Przygotowany mus przełożyć do słoików. Słoiki zakręcić i pasteryzować (słoiki pasteryzowałam 15 minut - czas liczyłam od momentu wrzenia wody). Po pasteryzacji słoiki ułożyć do góry dnem i pozostawić w takiej pozycji, aż do ostygnięcia.

Papierówki przed i w trakcie gotowania

Od lewej strony: mus przed i po zmiksowaniu

Pasteryzacja słoików





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz