Maliny w cukrze to pomysł na wykorzystanie zbyt dużej ilości świeżych/mrożonych malin. Takie owoce są idealne do herbaty, ciasta jak i gofrów. Smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie jest banalnie proste.
Składniki:
maliny
cukier
sok z cytryny
odrobina przegotowanej wody
Owoce umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Do umytych, wyparzonych i suchych słoików wkładać maliny, następnie przesypać to 1 łyżką zwykłego cukru. Delikatnie ubić i ponownie ułożyć maliny oraz cukier. Ostatnia warstwa musi kończyć się cukrem. Na sam koniec całość skropić odrobiną soku z cytryny i do każdego słoiczka dolać 1-2 łyżki przegotowanej wody. Słoiki zakręcić i pasteryzować (małe słoiczki pasteryzowałam 15 minut - czas liczyłam od momentu wrzenia wody).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz