Uwielbiam drożdżowe wypieki 😋 Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania puszystych, miękkich naleśników przygotowanych na bazie ciasta drożdżowego. Poniższe naleśniki podałam z borówkami, wiśniami w cukrze, śmietaną i dżemem truskawkowym. Uwierzcie mi na słowo - całość była przepyszna w smaku!
Składniki na 5 naleśników:
1 szklanka mleka
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
1 czubata szklanka mąki pszennej (200 g)
3 łyżki drobnego cukru (50 g)
1 jajko + 1 żółtko
2 łyżki cukru wanilinowego
30 g masła
olej do smażenia
Na samym początku zrobić rozczyn z drożdży: mleko lekko podgrzać, a masło rozpuścić. W połowie szklanki mleka rozpuścić świeże drożdże wraz z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Składniki dokładnie ze sobą wymieszać i poczekać, aż rozczyn lekko podrośnie. Jajka wraz z żółtkiem i resztą zwykłego cukru utrzeć na jasną, puszystą masę. Do ubitych jajek stopniowo dodawać (najlepiej zmniejszyć obroty miksera) podrośnięty rozczyn, roztopione masło, przesianą mąkę i cukier wanilinowy. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Miskę z ciastem przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia masy; około 45-60 minut). Na małej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta (1 chochla = 1 naleśnik). Uwaga: ciasto będzie miało dosyć gęstą konsystencję! Smażyć z obu stron, aż do napuszenia i zarumienienia. Usmażone naleśniki podawać, np. ze śmietaną, dżemem i sezonowymi owocami.
Przygotowywanie rozczynu i wyrabianie ciasta naleśnikowego |
Smażenie drożdżowych naleśników |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz